Fashion

Adidas tërheq kundërshtimin ndaj dizajnit me tre shirita të “Black Lives Matter”!

Prodhuesi i veshjeve sportive Adidas të mërkurën e ndryshoi kursin 360 gradë, pasi i kërkoi Zyrës së Markave të SHBA-së të refuzonte një aplikim “Black Lives Matter” për një markë tregtare me tre vija paralele. Kompania në një deklaratë, pa dhënë një arsye për vendimin, u shpreh:

Adidas do të tërheqë kundërshtimin e saj ndaj aplikimit të markës tregtare të Fondacionit “Black Lives Matter Global Network” sa më shpejt të jetë e mundur.

Adidas i kishte thënë zyrës së markës tregtare në një dosje të hënën se dizajni me vija të verdha të Fondacionit “Black Lives Matter Global Network” ishte në mënyrë konfuze i ngjashëm me shenjën e tij të famshme me tre vija. Ai kërkoi të bllokonte aplikacionin e grupit për të përdorur dizajnin për mallrat që prodhuesi gjerman i veshjeve sportive shet gjithashtu, të tilla si këmisha, kapele dhe çanta. Fondacioni i “Black Lives Matter Global Network” është entiteti më i shquar në lëvizjen e decentralizuar të jetës së njerëzve me ngjyrë ka rëndësi, e cila u ngrit një dekadë më parë në protestë kundër dhunës së policisë ndaj njerëzve me ngjyrë.

Grupi aplikoi për një markë tregtare federale në nëntor 2020 që mbulonte një dizajn të verdhë me tre shirita për t’u përdorur në një shumëllojshmëri produktesh, duke përfshirë veshje, botime, çanta, byzylykë dhe kriklla. Përfaqësuesit e grupit Black Lives Matter nuk iu përgjigjën menjëherë një kërkese për koment të martën. Adidas tha në dosje se ka përdorur logon e saj që nga viti 1952 dhe se dizajni “Black Lives Matter” ka të ngjarë t’i bëjë blerësit të mendojnë se mallrat e tyre ishin të lidhura ose vinin nga i njëjti burim. Sipas dokumenteve gjyqësore nga një padi që kompania ngriti kundër shtëpisë së modës së stilistit Thom Browne thuhet:

Adidas ka ngritur mbi 90 padi dhe ka nënshkruar më shumë se 200 marrëveshje zgjidhjeje në lidhje me markën tregtare me tre shirita që nga viti 2008.