Celebrities Fashion Magazine Showbiz

Adidas paralajmëron se heqja dorë nga Kanye West mund t’i kushtojë më shumë se 1 miliard dollarë!

Adidas tha se rrezikon të humbasë deri në 1 miliard euro, ekuivalente me 1.07 miliardë dollarë, në fitime operative nëse nuk arrin të shkarkojë me sukses inventarin e saj të mallrave Yeezy të projektuar nga Kanye West. Në udhëzimin e tij financiar për vitin 2023, gjigandi i atleteve me bazë në Gjermani paralajmëroi se ndikimi negativ fillestar nga mosshitja e artikujve do të ishte 1.2 miliardë euro të ardhura  dhe rreth 500 milionë euro fitim operativ.

Adidas hoqi dorë nga West, i cili tani njihet me emrin Ye, në tetor për komentet raciste dhe antisemitike të reperit. Adidas kishte nxjerrë më parë deri në 10% të të ardhurave totale vjetore, rreth 2 miliardë dollarë, nga linja e saj Yeezy. Është një arsye e cituar nga analistët për të shpjeguar pse Adidas-it iu desh më shumë kohë për t’u distancuar nga muzikanti kontrovers sesa markat e tjera, pasi Ye bëri një sërë komentesh urrejtjeje për hebrenjtë. Përfundimisht, Adidas dënoi gjuhën e Ye. Kompania, në një deklaratë pasi njoftoi ndërprerjen e marrëdhënies së tyre, tha:

Adidas nuk toleron antisemitizmin dhe çdo lloj tjetër gjuhe të urrejtjes. Komentet dhe veprimet e fundit të Ye-së kanë qenë të papranueshme, të urryera dhe të rrezikshme, dhe ato shkelin vlerat e kompanisë për diversitetin dhe përfshirjen, respektin reciprok dhe drejtësinë.

Vërejtjet e Ye i kanë kushtuar atij marrëveshje biznesi me pothuajse të gjitha markat e tjera kryesore me të cilat ai kishte pasur marrëdhënie më parë, duke përfshirë Gap, Balenciaga, Footlocker dhe TJ Maxx. Por ndikimi në linjën përfundimtare të Adidas duket të jetë më i rëndësishmi. Edhe pse disa analistë kishin parashikuar se Adidas do të ishte në gjendje të ripërdorte inventarin Yeezy nëse i hiqej etiketa Yeezy, Adidas paralajmëroi gjithashtu të premten se mund të vendoste të mos e bënte këtë, diçka që do të rezultonte në rënien e fitimit operativ të kompanisë me një shtesë shtesë. CEO i Adidas, Bjørn Gulden, në një deklaratë tha:

Numrat flasin vetë. Aktualisht nuk po performojmë ashtu siç duhet. 2023 do të jetë një vit tranzicioni për të vendosur bazën për të qenë sërish një kompani në rritje dhe fitimprurëse. Aksionet e Adidas ranë deri në 11% në tregjet në bursën e Frankfurtit, Gjermani.