Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Health & Beauty Lifestyle

Alarmi në mëngjes ju shkakton nervozizëm?! Nëse flini përsëri pasi e keni fikur, ja çfarë po shkaktoni!

Ne kalojmë 3.5 muaj të jetës sonë duke fikur butonin e alarmit në mëngjes. E kush nuk dëshiron të flejë disa minuta më shumë para se të nisë një ditë të ngarkuar me punë e ndoshta me shumë stres?! Por, rezulton se fjetja më shumë gjumë pasi bie alarmi juaj mund të ndikojë në peshën, lëkurën dhe madje edhe shëndetin tuaj riprodhues.

Ja çfarë shkakton ky zakon i përsëritur në gjëndjen tuaj shëndetësore:

1. Mund të prishë ciklin tuaj të gjumit.

Rreth 2 orë para se të zgjoheni, trupi juaj fillon të përgatitet për fillimin e ditës. Temperatura juaj rritet dhe trupi juaj lëshon kimikate që janë përgjegjëse për t’ju bërë të ndiheni zgjuar. Kur ngriheni pasi dëgjoni alarmin tuaj të parë, trupi juaj është i përgatitur mirë për procesin e zgjimit. Por nëse fikni butonin e alarmit dhe ktheheni për të fjetur, ka shumë mundësi që të ndiheni të përgjumur shumë kohë pasi të zgjoheni.

2. Mund të ndiheni më të lodhur gjatë gjithë ditës.

Ju mund të mendoni se fikja e butonit të alarmit do t’ju lejojë të bëni një gjumë shtesë dhe të ndiheni më energjikë gjatë gjithë ditës, por në realitet, funksionon e kundërta. Në fakt, një sondazh me gati 20,000 njerëz tregoi se ata që flenë me gjumë kanë më shumë gjasa të ndihen të lodhur gjatë ditës. Dhe megjithëse gjumi pasi fikni butonin e alarmit herë pas here nuk do të ndikojë seriozisht tek ju, duke e bërë këtë rregullisht mund të çojë në privim të gjumit në planin afatgjatë.

3. Është e keqe për shëndetin tuaj të zorrëve.

Largimi pasi të bini në gjumë ngatërron orën e brendshme të trupit tuaj dhe ndikon në cilësinë e gjumit tuaj. Kur trupi juaj nuk është i sigurt kur është koha për të fjetur dhe për t’u zgjuar, ka më shumë gjasa të kaloni natën duke u hedhur dhe duke u kthyer dhe duke fjetur më pak sesa keni nevojë. Si rezultat, mund të ndikojë në shëndetin tuaj të përgjithshëm, duke çuar në çrregullime metabolike dhe duke ju bërë të shtoni peshë.

4. Lëkura juaj mund të bëhet më e ndjeshme.

Edhe nëse kujdeseni mirë për lëkurën tuaj, privimi i vazhdueshëm i gjumit mund të sabotojë përpjekjet tuaja dhe të bëjë që lëkura juaj të shpërthejë. Kur nuk po flini mjaftueshëm, kjo rrit nivelet e hormoneve të stresit në trupin tuaj, gjë që çon në inflamacion, prodhim të tepërt të dhjamit dhe bllokim të poreve.

5. Mund të ndikojë në sistemin tuaj imunitar.

Vjedhja e disa minutave gjumi shtesë për veten mund të jetë joshëse, por bërja e tij një zakon do të bëjë që të shtohen të gjitha efektet negative të fikjes së butonit të alarmit. Për shembull, mund ta gjeni veten të sëmurë më shpesh sesa dikur. Kjo ndodh sepse mungesa e vazhdueshme e gjumit dobëson mekanizmat mbrojtës të trupit tuaj dhe sistemi juaj imunitar nuk mund t’ju mbrojë kundër viruseve aq efektivisht sa duhet.

6. Mund të largojë ciklin tuaj menstrual.

Sado e mirë të jetë fikja e butonit të alarmit në mëngjes herët, duke e bërë këtë në baza ditore mund të ndikojë në shëndetin tuaj riprodhues. Modelet e parregullta të gjumit ndikojnë në hormonet tuaja riprodhuese, të cilat janë përgjegjëse për periodat. Humbja e gjumit përfundimisht do të krijojë më shumë stres në trupin tuaj, i cili nga ana tjetër mund të shkaktojë perioda të parregullta ose të humbura.