Fashion

“Ana e errët dhe tronditëse”/ Brenda trendit shqetësues të sfilatave të modës!

Tani që pasarelat e vjeshtës-dimrit 2023 janë çmontuar, është e qartë se një trend ishte më i përhapur se çdo prirje kolektive për tufat, fundet e palosur ose palltot e qepura. Nëpër pistat në Nju Jork, Londër, Milano dhe Paris, kishte një mungesë të dukshme të modeleve me madhësi plus. Kjo vjen në një kohë kur ekzistojnë pesë medikamente të injektueshme të cilat mund të përdoren si shtypës të oreksit aktualisht të disponueshëm me recetë në SHBA, duke nxitur shumë biseda; një mjekim i gjashtë, Rybelsus, merret si një pilulë orale. Dy janë miratuar zyrtarisht në Mbretërinë e Bashkuar, fluksi më i madh i medikamenteve për humbje peshe parë në vend në pothuajse një dekadë.

Në muajt e fundit, injeksione të tilla si Wegovy dhe Ozempic, të cilat ndajnë të njëjtin përbërës aktiv, semaglutide, janë raportuar gjerësisht si sekreti më i keq i Hoolywood-it për humbjen e peshës. Ozempic është menduar për t’u përdorur kryesisht për trajtimin e diabetit të tipit 2. Komediania Chelsea Handler pretendoi se mjeku i saj kundër plakjes thjesht ia dorëzon Ozempic kujtdo, ndërsa u shfaq në një podcast në janar.  Për shumë komentues të modës dhe avokatë të diversitetit, pistat Vjeshtë-Dimër 2023 ishin në kontrast të mprehtë me përparimin (megjithëse të kufizuar) dhe premtimin marramendës të sezoneve të fundit. Ky rikthim është kritikuar shumë në mediat e stilit si i tillë. Dhe ndikimi i tij i mundshëm po vlerësohet më gjerësisht: Me rritjen e këtyre ilaçeve për humbje peshe, ndjekja e madhësisë zero tani është vetëm një recetë larg.

Dështimet vjeshtë-dimër

Në vitin 2020, Jill Kortleve dhe Paloma Elsesser u bënë modelet e para jashtë një madhësie të mostrës që ecin për shtëpinë italiane të modës Fendi. Tradicionalisht, madhësia bie midis 0-4 SHBA. Marka britanike Erdem hyri në tregun plus-size në vitin 2021, duke e zgjeruar ofertën e saj në madhësinë 22 në Mbretërinë e Bashkuar (ose madhësinë 18 në SHBA). Dhe në janar 2022, Valentino bëri bujë pasi shfaqja e saj e modës së lartë shfaqi një spektër të gjerë të llojeve të trupit. Por këtë sezon, kishte një mungesë të dukshme të trupave të lakuar në sfilatat e tyre ose shumë të tjera. Numri i modeleve të mesme dhe plus-size ra me 24% në krahasim me pranverë-verë 2023. Në mënyrë të ngjashme, një raport i përfshirjes së madhësisë i kryer nga ‘Vogue Business’ zbuloi se 95.6% e të gjitha pamjeve të paraqitura për vjeshtë-dimër 2023 ishin në një madhësi US 0-4. Për kontekstin, firma e tregut të industrisë ‘Plunkett Research’ vlerësoi në 2015 se 68% e grave amerikane veshin një madhësi US 14 ose më lart.