Health & Beauty

Zbuloni lidhjen e ngushtë midis diabetit dhe shëndetit oral!

Njerëzit e prekur nga sëmundje të rënda përballen me komplikime të shumta. Për shembull, njerëzit që vuajnë nga diabeti e dinë se sëmundja mund të dëmtojë sytë, nervat, veshkat, zemrën dhe sisteme të tjera të rëndësishme në trup. Por a e dini se diabeti mund të shkaktojë probleme edhe në gojë?

Po, njerëzit që vuajnë nga diabeti kanë një shans më të lartë të kenë sëmundje periodontale (mishrat e dhëmbëve), një infeksion i mishrave të dhëmbëve dhe kockave që mbajnë dhëmbët në vend. Sëmundja periodontale mund të çojë në dhimbje, erë të keqe të vazhdueshme, vështirësi në përtypje dhe madje edhe humbje të dhëmbëve.

Diabeti gjithashtu mund të ngadalësojë procesin e shërimit pas operacionit oral ose procedurave të tjera dentare, sepse rrjedha e gjakut në vendin e trajtimit mund të dëmtohet, kështu që mund të ndërhyjë në trajtimin e sëmundjes periodontale. Lidhja midis diabetit dhe problemeve të shëndetit oral është sheqeri i lartë në gjak.

Nëse sheqeri në gjak nuk menaxhohet mirë, problemet e shëndetit oral kanë më shumë gjasa të zhvillohen. Kjo ndodh sepse diabeti i pamenaxhuar dobëson qelizat e bardha të gjakut, të cilat janë mbrojtja kryesore e trupit kundër infeksioneve bakteriale që mund të ndodhin në gojë.

Përveç këtij diabeti mund të shkaktojë edhe probleme të tjera diabeti si tharja e gojës dhe një infeksion mykotik i quajtur mëllenjë, i cili shkakton njolla të bardha të dhimbshme në gojë. Dikush përjeton gojën e thatë dhe nuk ka pështymë të mjaftueshme – lëngu që e mban gojën të lagur. Nga ana tjetër, goja e thatë mund të shkaktojë dhimbje, ulçera, infeksione dhe prishje të dhëmbëve. Nëse dikush pi duhan, këto probleme shtohen më tej.

Përveç kësaj, diabeti mund të shkaktojë gjithashtu rritjen e nivelit të sheqerit (glukozës) në pështymë tuaj.  Së bashku, këto probleme mund të çojnë në mëllenjë, e cila nga ana tjetër mund të çojë në djegie të gojës dhe ose gjuhës. Përveç kësaj, diabeti mund të çojë në inflamacion të mishrave të dhëmbëve (gingivit) dhe periodontit. Përveç dobësimit të qelizave të bardha të gjakut, një ndërlikim tjetër i diabetit është se shkakton trashjen e enëve të gjakut. Kjo ngadalëson rrjedhën e lëndëve ushqyese dhe mbetjet e produkteve nga indet e trupit, duke përfshirë gojën.

Kur ky kombinim i ngjarjeve, trupi humbet aftësinë e tij për të luftuar infeksionet. Meqenëse sëmundja periodontale është një infeksion bakterial, njerëzit me diabet të pamenaxhuar mund të përjetojnë sëmundje më të shpeshta dhe më të rënda të mishrave të dhëmbëve. Njerëzit me diabet i humbasin dhëmbët më shpesh dhe më shpejt se njerëzit pa diabet.

Prandaj, praktikat e mira të higjienës orale janë jetike, ndërkohë që i kushtoni vëmendje të veçantë çdo ndryshimi në shëndetin tuaj oral dhe konsultohuni menjëherë me dentistin nëse ndodhin ndryshime të tilla. Sugjerimet për të parandaluar ose reduktuar problemet e shëndetit oral përfshijnë:

Mbajtja e sheqerit në gjak në nivele normale

Për shembull, njihni nivelin tuaj të hemoglobinës së glikoziluar (HgA1C). (Menaxhimi i mirë tregohet nga një nivel nën 7%). Nëse keni pasur një episod të sheqerit të ulët në gjak (i quajtur gjithashtu një reaksion insulinë) në të kaluarën, jeni në rrezik të shtuar për të pasur një tjetër. Tregojini dentistit tuaj kur ishte episodi juaj i fundit, sa shpesh ndodhin episode të tilla dhe kur keni marrë dozën tuaj të fundit të insulinës (nëse jeni duke marrë insulinë).

Shihni mjekun tuaj përpara se të caktoni trajtimin për sëmundjen periodontale.

Kërkojini mjekut tuaj të flasë me dentistin ose periodontistin tuaj për gjendjen tuaj të përgjithshme shëndetësore Nëse është planifikuar një operacion oral, mjeku ose dentisti juaj do t’ju tregojë nëse keni nevojë të merrni ndonjë antibiotik para operacionit, nëse keni nevojë të ndryshoni orarin e vakteve ose orarin dhe dozën e insulinës suaj (nëse merrni insulinë).

Ndani me dentistin tuaj një listë të të gjithë emrave dhe dozave të barnave që po merrni

Nëse një infeksion i madh po trajtohet, doza juaj e insulinës (për ata që marrin insulinë) mund të duhet të rregullohet. Shtyni procedurat dentare jourgjente nëse sheqeri juaj në gjak nuk menaxhohet mirë. Megjithatë, infeksionet akute (infeksionet që zhvillohen shpejt), siç janë absceset, duhet të trajtohen menjëherë. Mbani në mend se shërimi mund të zgjasë më shumë tek njerëzit me diabet. Ndiqni me kujdes udhëzimet e dentistit tuaj pas trajtimit.