Health & Beauty Lifestyle

Cilësia e gjumit gjatë motit të nxehtë, ja çfarë thotë studimi i fundit!

Në disa vende, netët po ngrohen më shpejt se ditët falë ndryshimeve klimatike dhe tani, shkencëtarët besojnë se ka një korrelacion midis motit më të nxehtë dhe gjumit më të dobët në zona anembanë botës, sipas një studimi të ri. Shkencëtarët në Danimarkë analizuan të dhëna anonime nga dhjetëra mijëra orë inteligjente dhe shirita dore nga e gjithë bota.

Ata përputheshin me të dhënat rreth kohës kur njerëzit binin në gjumë dhe zgjoheshin me informacione për motin lokal. Ata zbuluan se kur është më nxehtë gjatë natës, njerëzit kanë më shumë probleme për të fjetur. Studimi i botuar në ‘One Earth’ vë në dukje se temperatura e lëkurës dhe e trupit bëhet më e ndjeshme ndaj temperaturës së mjedisit gjatë gjumit. Studiuesit thonë se efekti i temperaturave më të nxehta në gjumë ndihet në mënyrë të pabarabartë.

Njerëzit e moshuar, trupat e të cilëve nuk prodhojnë djersë të mjaftueshme për të ftohur trupin e tyre, banorët në vendet me të ardhura më të ulëta, gratë dhe njerëzit që jetojnë në klimat tashmë të nxehta e ndjejnë më shumë ndikimin.

Shkencëtarët kanë zbuluar se ndryshimet klimatike intensifikojnë dhe rritin gjasat e valëve të të nxehtit dhe llojeve të tjera të motit ekstrem. Shkencëtarët e klimës presin që kjo të përkeqësohet pasi njerëzit vazhdojnë të lëshojnë gazra që bllokojnë nxehtësinë në atmosferë. Studimi në “One Earth” tha se:

Pa përshtatje të mëtejshme dhe nëse përqendrimet e gazit serrë nuk stabilizohen deri në fund të shekullit, çdo person mund t’i nënshtrohet mesatarisht 2 javësh gjumë të shkurtër që i atribuohet temperaturës çdo vit.

Mungesa e gjumit është një faktor rreziku për problemet e shëndetit fizik dhe mendor, duke përfshirë uljen e performancës njohëse, hipertensionin, funksionin e dëmtuar të imunitetit, depresionin dhe më shumë. Ndërkaq, vendosja e rregullt e alarmit për zgjim mund të jetë rrezik për shëndetin, paralajmëron mjeku i specializuar për çrregullimet e gjumit, Alexander Kalinkin. Zgjimi me ndihmën e një alarmi për shumë njerëz duket se është një fillim krejtësisht i natyrshëm i ditës, por mund të çojë në zhvillimin e sëmundjeve të rënda.