Botë e Çuditshme Tech

Demonstrimi më i largët i komunikimeve vizuale ndonjëherë, NASA dërgon një mesazh në Tokë me lazer nga 10 milionë milje larg!

NASA arriti përmes eksperimentit Deep Space Optical Communications të dërgojë një mesazh në Tokë brenda 50 sekondave nga një distancë prej 16 milionë kilometrash. Anija kozmike Psyche, 10 milionë milje larg, dërgoi një mesazh të veçantë në 50 sekonda nëpërmjet një rreze lazer dhe ajo u kap nga teleskopi Hale në kontenë San Diego.

Kjo arritje, e arritur duke përdorur sistemin eksperimental DSOC të NASA-s në bordin e anijes kozmike Psyche, një ditë mund t’i lejojë njerëzit të transmetojnë video thirrje në Mars. Ky sistem i veçantë funksionon përmes observatorit në Kaliforni, ku Psyche mund të orientojë marrësin e tij dhe të drejtojë lazerin e anijes në një observator të veçantë, i cili mund të dekodojë sinjalet. Sipas një raporti të New York Post, kjo arritje është demonstrimi më i largët i komunikimeve vizuale ndonjëherë.

Siç vërehet nga Trudy Cortes, Drejtor i Demonstrimeve të Teknologjisë në NASA, suksesi i lazerit është shumë i rëndësishëm dhe ndihmon në afrimin e eksplorimit të hapësirës.

Arritja e dritës së parë është një nga disa momente kritike të DSOC gjatë muajve të ardhshëm, duke hapur rrugën për komunikime me shpejtësi më të lartë të të dhënave, të aftë për të dërguar informacion shkencor, imazhe me definicion të lartë dhe transmetim video për të mbështetur kërcimin e ardhshëm gjigant të njerëzimit, misionin e njerëzve në Mars.

Rikujtojmë se NASA së fundmi ka bërë një tjetër zbulim emocionues. Në imazhet e dërguara nga misioni hapësinor Lucy nga asteroidi ynë shumë i largët Dinkinesh, i cili është 790 metra në diametër, një tjetër shkëmb hapësinor me diametër 220 metra mund të shihet duke vepruar si sateliti i tij. Zbulimi u bë gjatë fluturimit për në Dinkins. Lucy bëri foton e tyre kur ishte rreth 425 kilometra larg, që ishte qasja më e afërt që Dinkinesh kishte me hënën e saj.