Food & Drink

Disa nga ushqimet që kanë gjasa më së shumti të krijojnë alergji…

Alergjitë ushqimore janë jashtëzakonisht të zakonshme. Në fakt, ato prekin rreth 5% të të rriturve dhe 8% të fëmijëve dhe këto përqindje janë në rritje. Është interesante, megjithëse është e mundur që çdo ushqim të shkaktojë alergji, shumica e alergjive ushqimore shkaktohen nga vetëm disa ushqime në veçanti.

Një alergji ushqimore është një gjendje në të cilën disa ushqime shkaktojnë një përgjigje imune jonormale. Kjo shkaktohet nga sistemi juaj imunitar që gabimisht i njeh disa nga proteinat në një ushqim si të dëmshme. Trupi juaj më pas fillon një sërë masash mbrojtëse, duke përfshirë çlirimin e kimikateve si histamina, e cila shkakton inflamacion.

Për njerëzit që kanë një alergji ushqimore, edhe ekspozimi ndaj sasive shumë të vogla të ushqimit problematik mund të shkaktojë një reaksion alergjik. Më poshtë po ju njohim me disa nga ushqimet që kanë më shumë gjasa për të shkaktuar alergji.

Kikirikët

Alergjia ndaj kikirikut është një nga më të njohurat. Mund të shkaktojë reaksione serioze, duke përfshirë anafilaksinë, e cila prek të gjithë trupin, na merr frymën dhe ul presionin e gjakut, duke çuar në humbjen e vetëdijes. Sipas hulumtimeve, rreth 20% e fëmijëve e kapërcejnë këtë alergji me rritjen e tyre, ndërsa mjekët pediatër u rekomandojnë prindërve që të mos u japin kikirikë foshnjave për të mos shkaktuar tronditje alergjike. Të tjerë argumentojnë se është më mirë t’i hamë ato që në moshë shumë të re në mënyrë që të mos bëhen alergjikë, si një vaksinë që fut virusin në trupin tonë për të zhvilluar imunitetin.

Vezët

Alergjia në vezë nuk është një detyrë e lehtë, kryesisht sepse nuk ka një formë. Për shkak se proteinat e të verdhës së vezës janë të ndryshme nga ato që gjenden në të bardhën e vezës, ne mund të jemi alergjikë ndaj njërës ose të dyjave. Kjo është jashtëzakonisht e zakonshme, me 66% të fëmijëve mbi moshën 5 vjeç.

Susam

Këtu kemi një alergji më të rrallë, e cila është veçanërisht e bezdisshme sepse shumë produkte përmbajnë farat e susamit, pa përmendur fjalën specifike në përbërësit e tyre, tahini, për shembull. Zakonisht zgjat gjithë jetën, me vetëm 20% të fëmijëve të lindur me të e tejkalojnë atë.