Botë e Çuditshme

Duke rikrijuar foto të vjetra, këta fëmijë emigrantësh ‘futen në këpucët’ e prindërve të tyre!

Në një foto, një grua e re qëndron në një rrugë të Nju Jorkut nën dritat vezulluese të telit, skena e natës duke imituar një foto të vjetër të nënës së saj, një emigrante japoneze që rriti katër fëmijë në Shtetet e Bashkuara.

Nëna ime ka qenë gjithmonë e lidhur nga kufizimet e realitetit të saj. Pyes veten se çfarë do të ishte ajo, çfarë forme do të merrte, nëse ato kufij do të liheshin.

Subjekti i ri është një seri e re nga fotografi Kyle Lui që ekspozohet në Festivalin Photoville të Nju Jorkut në qershor. Projekti përdor imazhe arkivore të prindërve emigrantë për të frymëzuar foto të ngjashme të fëmijëve të tyre të rritur, të cilët kanë lindur ose janë rritur në SHBA. Lui u kërkoi gjithashtu pjesëmarrësve të shkruanin një rrëfim shoqërues duke reflektuar mbi marrëdhëniet e tyre me prindërit dhe identitetet e tyre kulturore, tema që të dyja mund të jenë të mbushura me tension.

Përvojat e tyre variojnë gjerësisht. Është Akil, i cili dëshiron të vizitojë Xhamajkën vendlindjen e babait të tij. Fotografia e vjetër e babait të tij tregon një djalë të ri në një dhomë të suvatuar me postera të ikonës Rastafari Bob Marley; Rekreacioni i Akilit ofron një kthesë moderne, me postera të reperëve A$AP Rocky dhe Aminé. Tregime të tjera paraqesin fëmijë, prindërit e të cilëve vijnë nga Kina, Ekuadori, Brazili, Filipinet dhe më shumë. Më poshtë, mund të shihni disa nga këto realizime: