Bota

Studimi i ri zbulon se ndalimet e abortit mund të largojnë mjekët e rinj nga vendi i tyre!

Studentët e mjekësisë thonë se ligjet e rrepta të abortit po i largojnë ata nga ndjekja e karrierës si mjekë në shtetet ku procedura është e ndaluar. Zbulimi vjen nga një sondazh i studentëve të mjekësisë të vitit të tretë dhe të katërt, i kryer nga gushti deri në tetor të vitit të kaluar menjëherë pas vendimit të Gjykatës së Lartë Dobbs të qershorit 2022 që rrëzoi Roe V. Wade, i cili për gati 50 vjet i dha të drejtën për një abort në të gjithë SHBA-në.

Ngurrimi për të qenë një rezident mjekësor, mjekë të rinj që trajnohen në spitale ose klinika pas diplomimit të shkollës mjekësore, në shtetet me ndalime të abortit mund të tendosin më tej mungesat e kujdesit shëndetësor në shumë pjesë të vendit. Rezultatet e anketës pasqyrojnë ndjenjat e mjekëve obstetër dhe gjinekologë të ardhshëm, si dhe të mjekëve që planifikojnë të shkojnë në specialitete të tjera, si kirurgjia ose mjekësia e brendshme, tha Ariana Traub, një studente e vitit të tretë të mjekësisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Emory, e cila kreu studimin dhe sondazhin.

Të dhënat më domethënëse që gjetëm ishin se ndryshimet si rezultat i Dobbs do të ndikonin. Shumica e të anketuarve, 57.9%, kishin pak gjasa ose shumë pak gjasa të aplikonin për një program të vetëm qëndrimi në një shtet me kufizime për abortin. Gjetjet, të planifikuara për prezantim këtë fundjavë në një takim vjetor të Kongresit Amerikan të Obstetërve dhe Gjinekologëve, kanë potencialin për të zhvendosur përbërjen gjeografike të kujdesit shëndetësor.

Sondazhi përfshiu përgjigje nga 494 studentë të mjekësisë në 32 shtete. Shumica ishin gra. Më shumë se tre të katërtat, 76.9%, thanë se qasja në kujdesin për abortin do të ndikonte se ku do të ndiqnin vendbanimin e tyre. SHBA tashmë po përballen me një mungesë të madhe prej 37,800 deri në 124,000 mjekë në vitet e ardhshme, sipas Shoqatës Amerikane të Kolegjeve Mjekësore. Më shqetësuese për shëndetin e grave, të dhëna të veçanta të AAMC-së gjetën një rënie të ndjeshme të numrit të studentëve të mjekësisë që ndjekin rezidenca OB/GYN në shtetet me politika të forta aborti.

Rënia për aplikimet për qëndrimin OB-GYN, 5.2%, është parë në të gjitha shtetet, pavarësisht nga ligjet e abortit. Kjo përqindje ra pothuajse me dyfish në një rënie prej 10.5% në aplikimet në shtetet me ndalime pothuajse totale të abortit. Unë shqetësohem se kjo do të ndikojë se kush do të dëshirojë të aplikojë në shtetin tonë për t’u trajnuar.