Health & Beauty

Ecja me një ritëm të caktuar mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të diabetit të tipit 2!

Kur bëhet fjalë për rrezikun e ecjes dhe diabetit të tipit 2, nuk është vetëm sa herë e bëni atë, por edhe sa shpejt lëvizni, ka zbuluar një studim i ri. Ecja e shpejtë lidhet me një rrezik gati 40% më të ulët të zhvillimit të diabetit të tipit 2 më vonë në jetë, sipas studimit të botuar të martën në British Journal of Sports Medicine.

Studimet e mëparshme kanë treguar se ecja e shpeshtë ishte e lidhur me një rrezik më të ulët të zhvillimit të diabetit të tipit 2 në popullatën e përgjithshme, në një mënyrë që ata që kishin më shumë kohë duke ecur në ditë ishin në rrezik më të ulët, tha autori kryesor i studimit, Dr. Ahmad Jayedi, një asistent kërkimor në Qendrën Kërkimore të Përcaktuesve Socialë të Shëndetit në Universitetin e Shkencave Mjekësore të Semnanit në Iran.

Por gjetjet e mëparshme nuk kanë ofruar shumë udhëzime për shpejtësinë optimale të ecjes së zakonshme të nevojshme për të ulur rrezikun e diabetit. Autorët e studimit rishikuan 10 studime të mëparshme të kryera midis viteve 1999 dhe 2022, të cilat vlerësuan lidhjet midis shpejtësisë së ecjes dhe zhvillimit të diabetit të tipit 2 tek të rriturit nga Shtetet e Bashkuara, Mbretëria e Bashkuar dhe Japonia.

Pas një periudhe ndjekjeje prej tetë vjetësh mesatarisht, krahasuar me ecjen e lehtë ose të rastësishme, ata që ecnin me një ritëm mesatar ose normal kishin një rrezik 15% më të ulët të zhvillimit të diabetit të tipit 2, zbuluan studiuesit. Ecja me një ritëm “mjaft të shpejtë” nënkuptonte një rrezik 24% më të ulët se ata që ecnin lehtë ose rastësisht. Dhe “ecja e shpejtë/me hapa të shpejtë kishte përfitimin më të madh: një ulje prej 39% të rrezikut.

Ecja e lehtë ose e rastësishme përkufizohej si më pak se 3.2 kilometra në orë. Ritmi mesatar ose normal u përcaktua si 2 deri në 3.2 deri në 4.8 kilometra në orë. Një ritëm “mjaft i shpejtë” ishte 4,8 deri në 6,4 kilometra në orë. Dhe “ecja e shpejtë/nisja” ishte më shumë se 6.4 kilometra në orë. Çdo kilometër rritje në shpejtësinë e ecjes mbi shpejtësinë u shoqërua me një rrezik 9% më të ulët të zhvillimit të sëmundjes.

Studimi pohon gjithashtu idenë se “intensiteti është i rëndësishëm për parandalimin e diabetit”, tha Dr. Carmen Cuthbertson, një asistent profesor i edukimit shëndetësor dhe promovimit në Universitetin e Karolinës Lindore, i cili nuk ishte i përfshirë në studim, përmes emailit.

Angazhimi në çdo sasi të aktivitetit fizik mund të ketë përfitime shëndetësore, por duket se për parandalimin e diabetit, është e rëndësishme të përfshiheni në disa aktivitete me intensitet më të lartë, të tilla si ecja e shpejtë, për të përfituar më shumë.