Lifestyle Travel

Ekspertët rendisin 5 përfitimet kryesore se pse na pëlqen të udhëtojmë!

Ka shumë arsye pse na pëlqen të udhëtojmë, por sipas ekspertëve, motivimi kryesor për të udhëtuar është arratisja, duke lënë të zakonshmen. Pamundësia gjatë pandemisë për të lëvizur lirshëm ka theksuar edhe më tepër dëshirën për t’ia mbathur. Shpjegimi më i mirë vjen nga psikologia kaliforniane Carla Marie Manly, sipas së cilës pandemia kufizoi udhëtimet dhe shkaktoi stres dhe zemërim:

Kur jetoni përvoja traumatike, përpiqeni të ikni nga realiteti për të shmangur keqtrajtimin e mëtejshëm psikologjik, por për shkak të kufizimeve, ata që përdornin udhëtimin si një mënyrë për t’i shpëtuar stresit nuk mund ta bënin. Kështu kjo ka bërë që shumë njerëz të ndjehen të shqetësuar, të burgosur, ndonjëherë edhe të zemëruar.

Por jo vetëm pandemia na ka shtyrë të ndryshojmë zakonet e udhëtimit. Siç tregojnë të dhënat e paraqitura së fundmi nga Shoqata Kërkimore Ndërdisiplinore e Psikologjisë së Turizmit, disa dinamika të reja do të zbehen me fundin e pandemisë por të tjera duket se janë të destinuara të mbeten. Por cilat janë përfitimet kryesore të udhëtimit? Ekspertët bien dakord për këto 5 pika thelbësore.

1. Rrit besimin në vetvete

Tejkalimi i vështirësive të vogla, vënia në dyshim, përballja me njerëz dhe kontekste të ndryshme përmirëson vetëvlerësimin, ndihmon për t’u njohur më mirë me njëri-tjetrin dhe më pas për të përballuar problemet e jetës së përditshme me qetësi më të madhe.

2. Hap mendjen drejt diversitetit

Stereotipet shemben kur ju udhëtoni dhe përjetoni takime me njerëz dhe vende që janë shumë të ndryshme nga ato të zakonshmet, kështu që bëheni më pak paragjykues dhe më të hapur ndaj të resë dhe të ndryshmes.

3. Redukton stresin

Pushimi nga punët e përditshme ul menjëherë presionin dhe efekti është edhe më i dukshëm duke zgjedhur një destinacion ku mund të jemi në kontakt me natyrën.

4. Ju bën kreativ

Udhëtimi është një terren stërvitor për trurin sepse të detyron të përshtatesh me mjedise, gjuhë, zakone të reja dhe duke e bërë këtë zhvillon të menduarit anësor, i cili ndihmon për të gjetur zgjidhje të reja për problemet dhe është me të vërtetë një indeks i krijimtarisë.

5. Zhvillim i aftësive njohëse

Duhet të organizojmë, të rezervojmë ose thjesht të imagjinojmë zgjidhjen dhe organizimin e problemeve të trenave të itinerarit, aftësi të dobishme njohëse për të përmirësuar kontrollin mbi ngjarjet edhe kur nuk jemi duke udhëtuar.