Tech

Elon Musk mund të jetë përsëri personi më i pasur në botë, gjithçka varet nga…

Javën e ardhshme, aksionerët e Tesla-s do të votojnë për paketën e propozuar të pagesave prej 56 miliardë dollarësh nga Elon Musk. Nëse paketa nuk miratohet, ekziston mundësia që ai të largohet nga kompania e makinave elektrike. Robyn Denholm, kryetar i bordit të Tesla-s, shkroi një letër drejtuar aksionerëve se Musk mund të kalonte kohën e tij duke punuar në vende të tjera”nëse paketa e tij e pagave nuk miratohet.

Musk aktualisht mban role drejtuese në të paktën pesë kompani të tjera duke përfshirë SpaceX, X, xAI, Neuralink dhe Boring Co. “Një gjë që Elon me siguri nuk ka është koha”-shkroi Denholm.

Ai as nuk përballet me ndonjë mungesë idesh dhe vendesh të tjera ku mund të bëjë një ndryshim të jashtëzakonshëm në botë. Ne duam që ato ide, ajo energji dhe ajo kohë të jenë në Tesla, për të mirën tuaj, pronarëve tanë. Por kjo kërkon respekt reciprok.

Respekti i ndërsjellë, në këtë rast, është një paketë pagese që zvogëlon të gjitha paketat e pagesave në të gjitha kompanitë e tjera të Fortune 500. Për shembull, ekzekutivi më i paguar në SHBA këtë vit ishte Hock E. Tan, CEO i Broadcom. Kompensimi i tij total ishte rreth 161.8 milionë dollarë.

Të tjerë fitues kryesorë përfshijnë Nikesh Arora, CEO i Palo Alto Networks, i cili dëgoi në shtëpi 151.4 milionë dollarë dhe Sue Y. Nabi. CEO i kompanisë Coty, i cili fitoi 149.4 milionë dollarë vitin e kaluar. Edhe Tim Cook, CEO i Apple, fitoi 63 milionë dollarë në vitin 2023 dhe CEO i Microsoft Satya Nadella fitoi 48.5 milionë dollarë. Kjo nuk është as 1% e pagës së propozuar të Musk. “Paketa e pagesave të Elon Musk është në fakt më e madhja e zbuluar ndonjëherë për një CEO të një kompanie publike”-thotë Courtney Yu, drejtoreshë e kërkimit në Equilar.

“Nëse vota kalon, atëherë jo vetëm që Elon Musk do të jetë përsëri personi më i pasur, por ai do të jetë më afër zotërimit të 25% të Tesla-s, të cilën ai është deklaruar hapur se e dëshiron”-shtoi ajo. Megjithatë, Denholm këmbëngul se nuk bëhet fjalë për miliarda dollarë për Musk, por për të përmbushur paketën e premtuar që kompania ra dakord të rikthehej në 2018. Ndërsa aksionet e Tesla përbëjnë pjesën më të madhe të vlerës neto të Musk, aksionet e tij në SpaceX kapin vlerën 71.2 miliardë dollarë, aksionet e tij në X kapin vlerën e 8.4 miliardë dollarëve dhe aksionet e tij Boring Co. janë me vlerë 3.3 miliardë dollarë.