Tech

Elon Musk thotë se Twitter nuk ka zgjidhje aktuale në lidhje me kërkesat e qeverisë për censurë!

I kritikuar për dorëzimin ndaj kërkesave të qeverive për censurë, Elon Musk pohoi se Twitter nuk ka “nuk ka zgjidhje aktuale” në lidhje me përmbushjen e këtyre kërkesave. Komenti vjen pasi Musk e ka quajtur më parë veten një “absolutist i fjalës së lirë” dhe tha se donte të blinte Twitter për të forcuar aftësinë e përdoruesve për të folur lirshëm në platformë. Menjëherë pasi ra dakord për të blerë Twitter, Musk shpjegoi qasjen e tij ndaj fjalës së lirë duke thënë:

A lejohet dikush që nuk ju pëlqen të thotë diçka që nuk ju pëlqen? Dhe nëse është kështu, atëherë ne kemi fjalën e lirë.

Por Musk është përballur me goditje në javët e fundit për t’u dukur ndaj kërkesave të qeverisë për censurë, duke përfshirë heqjen e disa llogarive dhe postimeve në Twitter me urdhër të qeverisë së Turqisë përpara zgjedhjeve të vendit (të cilat kompania më vonë tha se do të përpiqej t’i luftonte në gjykatë ). Dhe në një intervistë me BBC muajin e kaluar, Musk u pyet nëse Twitter kishte hequr një dokumentar për kryeministrin indian Narendra Modi me kërkesë të qeverisë indiane dhe tha se nuk e dinte “çfarë ndodhi saktësisht”.

Kolumnisti i Bloomberg, Matthew Yglesias të dielën postoi një artikull në Twitter duke sugjeruar se Twitter është pajtuar me shumicën e kërkesave të qeverisë për heqje që kur Musk mori përsipër si pronar i platformës. Musk u përgjigj: “Ju lutemi vini në dukje se ku kishim një zgjedhje aktuale dhe ne do ta kthejmë atë”. Musk ka thënë më parë se kompania do të jetë në përputhje me ligjet që rregullojnë kompanitë e mediave sociale në mbarë botën, megjithëse ligje të tilla në disa raste duket se bien ndesh me vizionin e tij të fjalës së lirë. Twitter nuk iu përgjigj kërkesës së CNN për koment.

Në intervistën e muajit të kaluar me BBC, Musk tha:

Rregullat në Indi për atë që mund të shfaqet në mediat sociale janë mjaft të rrepta dhe ne nuk mund të shkojmë përtej ligjeve të një vendi… Nëse kemi një zgjedhje ose njerëzit tanë shkojnë në burg ose ne zbatojmë ligjet, ne do të zbatojmë ligjet. Nëse njerëzit e një vendi të caktuar janë kundër një lloji të caktuar fjalimi, ata duhet të flasin me përfaqësuesit e tyre të zgjedhur dhe të miratojnë një ligj për ta parandaluar atë. Me ‘fjala e lirë’, unë thjesht nënkuptoj atë që përputhet me ligjin. Unë jam kundër censurës që shkon përtej ligjit.

Në disa vende, Twitter mund të rrezikojë gjoba të konsiderueshme dhe gjoba të tjera, duke përfshirë, potencialisht, ndalimin e platformës – për mospërputhje me ligjet lokale.