Health & Beauty

Faktorët që fshihen pas zgjatjes së periodave tuaja!

Periodat mund të jenë një shqetësim, por ato vijnë rreth një herë në muaj për shumicën e grave. Kohëzgjatja e tyre mund të ndikohet nga një mori faktorësh të stilit të jetesës. Kjo mund të përfshijë llojin e kontracepsionit që përdorni, stresin apo edhe sa shumë gjumë ose stërvitje keni bërë.

Dhe disa njerëz kanë perioda të rënda të dhimbshme, ndërsa të tjerët mund të përjetojnë vetëm siklet të lehtë. Dr Shree Datta, këshilltare shëndetësore për INTIMINA, thotë se shumë gjëra mund të ndikojnë në ciklin menstrual të një personi. Ajo tha:

Mos harroni, asnjë faktor i vetëm nuk ndikon në ciklin tuaj menstrual ose në të vërtetë disponimin, oreksin ose performancën tuaj të stërvitjes, prandaj është kaq e rëndësishme të gjurmoni gjumin, dietën dhe gjendjen tuaj fizike gjatë gjithë ciklit.

Stresi mund të luajë një rol të madh, tha ajo:

Vini re çdo faktor kyç stresi të tilla si afati në punë, provimet, zhvendosja e shtëpisë etj. pasi këto mund të ndikojnë gjithashtu në periodat tuaja, dietën, gjumin dhe performancën e stërvitjes.

Guru tha se është thelbësore të mbani një sy në atë që është ‘normale’ për ju, në mënyrë që të jeni në gatishmëri për çdo ndryshim dhe të mund të dalloni gjërat që po ndikojnë në ciklin tuaj. Doktoresha shtoi:

Ndjekja e ciklit tuaj mund t’ju lejojë të njihni modele specifike në periudha specifike të ciklit tuaj, të cilat janë individuale për ju.

Kohëzgjatja mesatare e periudhës mund të ndryshojë shumë. Dr Bryony Henderson, mjeku kryesor në ofruesin e kujdesit shëndetësor dixhital Livi, tha se “cikli mesatar menstrual është 28 ditë, por mund të zgjasë diku nga 21 deri në 45 ditë”. Henderson shton:

Dita e parë e menstruacioneve njihet si dita e parë e ciklit menstrual dhe shumica e njerëzve zakonisht do të rrjedhin gjak për rreth pesë ditë, megjithëse mund të jetë diku nga tre deri në tetë ditë. Një periudhë tipike zgjat dy deri në shtatë ditë dhe gratë humbin nga tre deri në pesë lugë gjak gjatë kësaj kohe.

Por mund të jetë më e gjatë, në varësi të ciklit tuaj personal. Të ndjeheni të çuditshëm, të keni ngërçe dhe të përjetoni ndryshime të humorit i njohur si PMS (sindroma premenstruale) të gjitha mund të fillojnë përpara se të filloni gjakderdhjen. Kur gjakderdhja vazhdon për më shumë se shtatë ditë, që është gjatësia më e lartë e kohës për shumicën e grave, quhet menorragji. Rreth pesë për qind e grave diagnostikohen me menorragji.