Botë e Çuditshme Tech

Fansat po inkurajojnë të tjerët në internet që të kenë etiketë më të mirë në koncerte!

Ginger Sherry është një pjesëmarrëse e pasionuar e koncerteve, ajo e di se ndonjëherë do të ndodhin faulle në festë si derdhja e birrës mbi dikë. Por në shfaqjet e këtyre ditëve, Sherry, 25 vjeç, ka vënë re atë që duket të jetë një ndryshim i atmosferës mes kolegëve të koncerteve. Ajo ka parë gjëra të tilla si shtytja e tepërt, e cila mund të çojë në shtypjen e turmës dhe njerëzit në turmë që hedhin gjëra.

Ndjehem sikur ka shumë njerëz të rinj pas Covid-it dhe ndihem sikur, në përgjithësi, njerëzit thjesht nuk i dinë më etiketat e koncerteve.

Nëpër mediat sociale, Sherry dhe të tjerët kanë ndarë gjithnjë e më shumë anekdota rreth përvojave të tyre të fundit në disa prej shfaqjeve të artistëve të tyre të preferuar. Disa kanë thënë se kanë qenë dëshmitarë të ndërveprimeve të vrazhda mes fansave ose janë turpëruar nga pjesëmarrësit e tjerë të koncerteve për sjellje si ulërima e teksteve apo kërcimi. Të tjerë thanë se mendojnë se mjedisi i koncerteve mund të ndihet konkurrues, me fansat që heqin dorë nga normat sociale.

Doja të bëja një video rreth asaj se çfarë është etiketa e duhur e koncerteve dhe si të jesh në një gropë mosh dhe si të jesh i respektueshëm. Energjia e turmës është shumë ngjitëse. Njerëzit mund të dalin jashtë kontrollit dhe njerëzit gjithashtu veprojnë ndryshe kur janë me njerëz të tjerë. Duke shkuar në koncerte para pandemisë, thjesht ndjeva sikur të gjithë dinin të vepronin dhe koncertet ndiheshin si një hapësirë vërtet e sigurt për njerëzit për të ndarë dashurinë për muzikën me njëri-tjetrin. Kur shkova në një koncert për herë të parë pas pandemisë, ishte një ndryshim kaq i madh. ishte sikur të gjithë nuk dinin si të vepronin.

@gingersherry333

sincerely, someone who loves concerts and wants to enjoy the experience <3 #concertetiquette #concerts #livemusic #moshpit

♬ original sound – Ginger

Biseda rreth etikës së koncerteve është rritur pasi artistë si Taylor Swift dhe Beyoncé nisin turne jashtëzakonisht të njohura. Disa pjesëmarrës të koncertit që folën me NBC News sugjeruan se:

Sjellja e keqe rrjedh nga dëshira e disa fansave për të konkurruar me të tjerët për videon më të mirë ose vendin më të afërt në turmë. Video më e mirë do të thotë një shans më i mirë për t’u bërë virale dhe me mediat sociale në epokën e vet të transmetimit të videove, ndonjëherë mund të ndihet sikur çdo telefon është jashtë, gjë që mund të krijojë një pamje të penguar. Pandemia pati një ndikim në aftësitë dhe sjelljen sociale të njerëzve.

Vetë artistët kanë qenë gjithashtu pjesë e këtyre sjelljeve të këqija, anëtarët e turmës kanë hedhur sende ndaj artistëve si Harry Styles dhe Lady Gaga. Në mars 2022, reperi Tyler the Creator u tha fansave gjatë një koncerti që të ndalonin hedhjen e sendeve në skenë.