Travel

Lexoni këtë artikull me patjetër, nëse i hiqni këpucët gjatë udhëtimit!

Çdo ditë njerëzit shqetësojnë njëri-tjetrin gjatë fluturimeve, pasi ngecin pranë të huajve me zakone të çuditshme personale për orë të tëra. Një nga problemet kryesore që lind shpesh është rreth këmbëve dhe nëse pasagjerët duhet të heqin këpucët dhe çorapet e tyre. Në përgjithësi pranohet se heqja e këpucëve është një ide e keqe, ndërsa heqja e çorapeve është një gabim i caktuar, për shumë arsye.

Megjithatë, Sarah James, zëvendës drejtoresha dixhitale e Condé Nast Traveler ka një mendim ndryshe. Ndërsa ajo tha se do të preferonte t’i mbante vetë çorapet e saj, ajo nuk ka asnjë problem me njerëzit e tjerë që t’i heqin ato, për sa kohë që ata nuk pushtojnë zonën e saj të ndenjjes. Në një artikull në internet, ajo shkroi:

 Ndërsa po shkruaj këtë, jam ulur në një aeroplan me këpucët e mia të hequra. Nuk kam asnjë problem me asnjë nga shokët e mi të kabinës që bëjnë të njëjtën gjë. Unë tërheq vijën te këmbët e zbathura të kujtdo që pushton hapësirën time personale. Por nëse fqinji juaj nuk mund t’i kuptojë ato sjellje themelore, këmbët e tyre janë ndoshta shqetësimi më i vogël i juaj.

Ka shumë arsye pse pasagjerët nuk duhet të heqin kurrë çorapet e tyre në një avion dhe stjuardesat tregojnë se sa e neveritshme mund të jetë. Një anëtar i ekuipazhit të kabinës shkroi në një temë të Reddit:

Ju premtoj, nëntë herë nga 10, që ai në dyshemenë e banjos nuk është ujë. Tualetet janë absolutisht të neveritshme dhe pastrohen thellë vetëm në fund të një rruge, për ne kjo mund të jetë nga njëra anë e botës në tjetrën… imagjinoni sa të pastër janë në fund të një fluturimi 12 orësh me 200 njerëz duke i përdorur ato.

Nuk janë vetëm stjuardesat që paralajmërojnë pasagjerët për heqjen e çorapeve. Podiatrja Ebonie Vincent ka thënë gjithashtu se të qenit zbathur i lë udhëtarët të ekspozuar ndaj baktereve të këqija. Ajo tha për Washington Post:

Ju mund të kapni kërpudhat, për të mos përmendur miliona mikrobe dhe baktere që mund t’i transferoni në qilima, brenda dhomave të hoteleve ose shtëpive dhe makinave, gjë që shërben si rrezik për njerëzit e tjerë.

Stjuardesa Raven Johnson shtoi se kjo e bëri atë “të dridhura”, duke thënë:

Po, ata po pastrojnë aeroplanët shumë më tepër se sa dikur, por megjithatë, ju nuk jeni në shtëpi.

Tony Kuna, i cili dikur punonte si anëtar i ekuipazhit të kabinës, shpjegoi se gjithashtu mund të shkaktojë probleme nëse ka një emergjencë gjatë një fluturimi. Ai shkroi në Quora:

 Gjatë një emergjence, të gjitha llojet e mbeturinave dhe sipërfaqeve të pakëndshme të tokës do të bllokojnë rrugën tuaj drejt daljes, si dhe jashtë avionit. Nëse këmbët tuaja nuk janë të mbuluara siç duhet, do ta keni të vështirë të bëni një rrugë të sigurt.

Ai tha gjithashtu se kjo ishte arsyeja pse asnjëherë nuk duhet të rrini zbathur.