Food & Drink Health & Beauty

Mësoni se çfarë nuk rekomandohet për t’u dhënë fëmijëve për mëngjes!

Një mëngjes cilësor luan një rol kyç në ruajtjen e shëndetit dhe zgjedhja e ushqimit me një GI të ulët mund të kontribuojë në mirëqenien afatgjatë të trupit, sipas Dr.Ludvig. Hulumtimi i profesorit në Harvard, pajtohet me mendimin se mëngjesi është vakti më i rëndësishëm, sepse siguron energji për tërë ditën. Përveç kësaj, zgjedhja e duhur e ushqimeve mund të ketë efekte të dobishme afatgjata në shëndetin fizik dhe mendor. Çfarë nuk rekomandohet për t’u dhënë fëmijëve për mëngjes?

Bëhet fjalë edhe për qull tërshëre. Në fakt, ky ekspert shpjegon se mund të ketë më pak proteina në krahasim me ushqimet e tjera kryesore, gjithashtu mund të jetë i vështirë për sistemin tretës te fëmijët, gjë që mund të ndikojë në rritjen e duhur dhe një ndjenjë të shtuar të urisë. Përveç tij, gjithnjë e më shumë shkencëtarët dhe mjekët vënë në dukje kundërefektet e kësaj pjate.

Nga ana tjetër, studime të ndryshme kanë nxjerrë në pah rëndësinë e mëngjesit në kontrollin e nivelit të sheqerit në gjak, ekuilibrin hormonal dhe metabolizmin efikas. Në një intervistë me indianekpress.com, Dr.Priianka Jaiswal, bashkëthemeluese dhe dietologe në Diet2Nourish, shpreh shqetësimin për efektet negative të tërshërës në dietat e fëmijëve, duke e quajtur atë një “mashtrim marketingu”. Vëmendje e veçantë duhet t’i kushtohet indeksit glicemik (GI) të ushqimeve.

Si të shtoni më tepër fibra në regjimin tuaj ushqimor?! Shumë ushqime të pasura me fibra janë ushqime që ju tashmë i konsumoni. Si për shembull, orizi, patatet, makaronat dhe buka. Nëse nuk konsumoni shpesh oriz, makarona, bukë ose patate, trupi juaj mund të mos jetë mësuar me ushqime që janë të pasura me fibra dhe mund t’i duhet pak kohë për t’u përshtatur. Ju mund të përjetoni disa probleme me tretjen dhe stomakun megjithatë këto efekte duhet të largohen shumë shpejt. Konsumoni mjaftueshëm ujë, të paktën 2 litra në ditë. Lëvizni sa më shumë të mundeni sepse ndihmon me tretjen.