Health & Beauty

Mitet që keni ditur deri më sot për migrenën, janë totalisht ndryshe nga ç’kemi dëgjuar!

Jo shumë njerëz e dinë ose e kuptojnë ndryshimin midis dhimbjes së kokës dhe migrenës. Dhimbjet e kokës mund të jenë shqetësuese, por kur një migrenë godet, mund të jetë një përvojë dobësuese dhe rraskapitëse. Shumë njerëz jetojnë me frikën e sulmit të ardhshëm të migrenës që prish jetën. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, migrena është një gjendje e zakonshme që prek më shumë se 148 milionë njerëz në mbarë botën.

Ekspertët shëndetësorë thonë gjithashtu se migrena është rreth dy herë më e zakonshme tek femrat sesa tek meshkujt. Shpesh, simptoma kryesore e migrenës është e moderuar deri në shumë të rëndë, dhimbje pulsuese, të vjella dhe siklet ekstrem, megjithatë ka shumë mite që lidhen me migrenën, që njerëzit ndjekin dhe besojnë. Këto mite duhet t’i rrëzoni poshtë sipas mjekëve:

Miti 1: Migrena është vetëm një dhimbje koke e keqe

Migrena arrin kulmin zakonisht te njerëzit e moshës 30-50 vjeç. Edhe pse ekspertët besojnë se migrena shkaktohet nga çekuilibrat kimikë, ato sigurisht nuk janë vetëm dhimbje koke të këqija. Ekspertët thonë se jo të gjitha migrenat përfshijnë dhimbje koke. Sipas Harvard Health, një migrenë përkufizohet klinikisht si një lloj specifik i dhimbjes së kokës që është më intensive dhe zakonisht ka simptoma shoqëruese përveç dhimbjes në kokë.

Në mënyrë tipike, migrena:

  1. Shkakton një dhimbje të fortë që mund të përshkruhet si pulsuese ose rrahëse
  2. Shkakton ndjeshmëri të shtuar ndaj tingujve, aromave apo edhe dritës
  3. Shkakton probleme me shikimin, duke përfshirë turbullira, pika të shndritshme ose ndezëse
  4. Shkakton problemet e barkut si humbja e oreksit

Miti 2: Kafeina shkakton migrenë

Studimet thonë se kafeina nuk shkakton migrenë, por ndonjëherë mund t’i shkaktojë ato kur konsumohet tepër. Megjithatë, disa ekspertë besojnë gjithashtu se pirja e kafesë në fillimin e një sulmi mund të ulë intensitetin e migrenës dhe të ndihmojë në zbutjen e disa dhimbjeve.

Miti 3: Ilaçet pa recetë ofrojnë lehtësim nga migrena

Shumë njerëz marrin ilaçe kundër dhimbjes së kokës pa recetë në vend që të vizitojnë një mjek për të ndihmuar në parandalimin e sulmeve të përsëritura të migrenës. Ekspertët thonë se ilaçet ndihmojnë në një masë, por ato nuk mund të trajtojnë simptomat shoqëruese dhe paaftësuese.

Miti 4: Një dietë e migrenës mund të ndihmojë në lehtësimin e sëmundjes

Shumë njerëz pretendojnë se ndjekin një plan të veçantë diete që mund të kurojë migrenën, por asnjëra prej tyre nuk është efektive ose e mbështetur me prova. Ekspertët thonë se e ashtuquajtura dieta e migrenës nuk është bindëse pasi shumë herë edhe ushqimi i shëndetshëm dhe një dietë e duhur sezonale mund të shkaktojnë sulme.

Miti 5: Migrena vjen vetëm me një paralajmërim

Sipas ekspertëve, një paralajmërimi është një shqetësim vizual ose shqisor që ndodh përpara se të fillojë një dhimbje koke. Migrena vjen me dhe pa një paralajmërim dhe hulumtimi thotë se kryesisht vjrn papritmas dhe vetëm 30 për qind të njerëzve e ndiejnë para se ta përjetojnë migrenën e tyre.

Miti 6: Vetëm femrat vuajnë nga migrena

Edhe pse është e vërtetë që gratë përjetojnë më shumë migrenë në krahasim me burrat, besimi se vetëm gratë e kanë dhimbjen nuk është e vërtetë. Shumë burra vuajnë gjithashtu nga llojet më të këqija të migrenës. Është interesante se djemtë kanë më shumë dhimbje koke në fëmijëri sesa vajzat, por kur arrijnë vitet e adoleshencës, vajzat kanë më shpesh dhimbje koke.