Botë e Çuditshme Tech

NASA zbulon planetin ku mund të ketë jetë!

NASA ka zbuluar një planet që mund të ketë potencial për jetë. Ndodhet 137 milionë vite dritë larg dhe deklarata e agjencisë hapësinore foli për një “super-Tokë” që rrotullohet rreth një ylli të kuqërremtë, i cili, në astronomi, duket mjaft i ngjashëm me sistemin tonë diellor.

Ishte teleskopi hapësinor TESS që zbuloi këtë planet të ri. Orbita e tij rreth yllit të kuq e bën më të lehtë për shkencëtarët ta gjurmojnë atë, dhe kështu ta studiojnë atë. NASA planifikon të studiojë më tej planetin, duke përdorur teleskopin James Webb, për të parë se sa më shumë mund të mësojmë rreth veçorive të tij.

E quajtën TOI-715b -po, pasi ka një diametër rreth një herë e gjysmë më shumë se diametri i Tokës dhe ndodhet strategjikisht brenda zonës “konservative” të banueshme që rrethon yllin qendror. Sipas NASA-s, një sërë faktorësh duhet të arrijnë një marrëveshje, por gjërat duken optimiste.

Astronomët kanë bërë një zbulim së fundmi të 85 planetëve të mundshëm jashtë sistemit tonë diellor, të cilët mund të jenë në gjendje të mundësojë jetën. Më tepër ideja më e bazuar është se këta ekzoplanetë mund të jenë brenda zonës së temperaturës për të qenë në gjendje të mundësojë jetën. Ekspertët nga Universiteti i Warwick kishin studiuar të dhënat satelitore të NASA-s kur bënë zbulimin e ekzoplaneteve të mundshëm.

Ju ndoshta po pyesni se çfarë janë ekzoplanetet, apo jo? Epo, ata janë në thelb planetë që banojnë jashtë sistemit tonë diellor dhe orbitojnë një yll tjetër. Nga këta planetë, madhësia e tyre varion nga rreth 11,000 milje deri në 350,000 milje në diametër. Mbani mend se diametri i Tokës është pak më pak se 8000 milje.