Celebrities Gossip Showbiz

Në lidhje me situatën e krijuar në Ukrainë, Angelina Jolie po mundohet që me zërin e saj të dëgjohet në mbarë botën!

Angelina Jolie vazhdon të flasë hapur për të drejtat e civilëve gjatë kohës së luftës, ndërsa pushtimi rus i Ukrainës vazhdon me rritje të numrit të viktimave civile në vende si Bucha dhe Mariupol. Ajo ka qenë gjithashtu shumë e zëshme për luftën civile në Jemen. Aktivistja për të drejtat e njeriut dhe e posaçme në Kombet e Bashkuara, 46 vjeç, postoi një seri fragmentesh nga Konventat e Gjenevës në Instagramin e saj të premten, duke theksuar gjuhën që fokusohet te popullsitë civile të kapur në mes të luftës.

Konventat e Gjenevës, të miratuara në vitin 1949, janë një seri traktatesh dhe marrëveshjesh ndërkombëtare që vendosin standarde të trajtimit humanitar gjatë kohës së luftës të të sëmurëve dhe të plagosurve, si dhe të civilëve dhe joluftëtarëve. Në mbishkrimin e postimit të saj, Jolie identifikoi Konventat si “një përpjekje për të kufizuar dëmin e shkaktuar nga lufta dhe për të zvogëluar vuajtjet”.

Ajo përfshiu gjithashtu një përmbledhje bazë të rregullave të luftës sipas Konventave, duke shkruar:

“Civilët nuk mund të jenë kurrë në shënjestër” dhe “mjekët dhe punonjësit e ndihmës duhet të mbrohen”. “Gjërat që civilët kanë nevojë për mbijetesë – si ushqimi dhe uji – nuk duhet të mohohen apo shkatërrohen,” vinte në dukje postimi i Jolie. Fituesja e Oscar-it specifikoi gjithashtu se “Përdhunimi dhe format e tjera të dhunës seksuale janë shprehimisht të ndaluara.” “Thyerja e këtyre rregullave është një krim lufte”, përfundoi Jolie.

Si e dërguar speciale në OKB, Jolie i shërben Komisionerit të Lartë për Refugjatët dhe ka tërhequr vëmendjen ndaj krizave humanitare në mbarë botën, duke përfshirë Mianmar dhe Jemen. Ajo gjithashtu ka trajtuar drejtpërdrejt mizoritë e shpalosura në Ukrainë, duke u fokusuar veçanërisht në mënyrën se si janë fëmijët dhe përgjegjësit do të “paguajë çmimin më të lartë”.

“Si edhe miliona që kanë ikur përtej kufijve të Ukrainës, gati 2 milionë njerëz janë zhvendosur brenda vendit të tyre, shumë të bllokuar nga luftimet, të cilëve iu mohohet qasja në ndihmë dhe në rrezik të drejtpërdrejtë fizik”, shkroi Jolie në postimin. “Pa një fund të luftës, fëmijët do të paguajnë çmimin më të lartë – në trauma, fëmijëri të humbura dhe jetë të shkatërruara.”
Ajo përfundoi me një shënim për ndjekësit e saj që të “mësojnë më shumë” për Komisionerin e Lartë të OKB-së për Refugjatët duke shpërndarë faqen zyrtare në Instagram.

Sulmi i Rusisë ndaj Ukrainës vazhdon pasi forcat e tyre filluan një pushtim në shkallë të gjerë më 24 shkurt – konflikti i parë i madh tokësor në Evropë në dekada. Detajet e shkatërrimit ndryshojnë nga dita në ditë, por qindra civilë janë raportuar tashmë të vdekur ose të plagosur, duke përfshirë fëmijë. Miliona ukrainas kanë ikur gjithashtu, thonë Kombet e Bashkuara.