Bota Botë e Çuditshme

Nëse ende nuk e dini, ja përse ndalohet buzëqeshja në fotografitë e pasaportës!

A e dini pse buzëqeshja është e ndaluar në fotot e pasaportës? Përkatësisht, çipi i pasaportës përmban të dhëna biometrike për ju që merren nga fotot. Ajo foto kontrollohet, distanca midis syve, majës së hundës dhe mjekrës llogaritet, për të prodhuar një “hartë” ose algoritëm matematikor të fytyrës.

Çdo gjë që mund të prishë ose parandalojë llogaritjen e atyre masave, të tilla si mbajtja e syzeve ose një buzëqeshje e gjerë, zvogëlon efikasitetin e algoritmit. Kur kaloni përmes portës elektronike në aeroporte, kamera skanon fytyrën tuaj dhe bën llogaritjet e veta të matjeve të fytyrës tuaj. Më pas kompjuteri kontrollon nëse matjet e fytyrës suaj përputhen me ato të fotos së pasaportës. Nëse jo, atëherë jeni në probleme të mëdha.

Rikujtojmë se në aeroportin “Changi”të Singaportit zyrtarët do të prezantojnë lejen e automatizuar të imigracionit, që do t’i lejojë pasagjerët të largohen nga qyteti-shteti pa pasaporta, duke përdorur vetëm të dhëna biometrike të tyre. “Zhdoganimi i imigracionit pa pasaportë”,e ka quajtur Ministrja e Komunikimeve Josephine Teo miratimin e disa ndryshimeve në Aktin e Emigracionit të vendit.

Teknologjia biometrike, së bashku me softuerin e njohjes së fytyrës, është tashmë në përdorim deri diku në aeroportin Changi në korsi të automatizuara në pikat e kontrollit të imigracionit. “Por ndryshimet e ardhshme do të zvogëlojnë nevojën që pasagjerët të paraqesin vazhdimisht dokumentet e tyre të udhëtimit në pikat e kontaktit dhe të lejojnë përpunim më të qetë dhe të përshtatshëm“,-tha Teo.

Biometria do të përdoret për të krijuar një “shenjë të vetme vërtetimi” që do të përdoret në pika të ndryshme të automatizuara kontakti, nga bagazhet deri te dogana duke eliminuar nevojën për dokumente fizike udhëtimi si lejet e imbarkimit dhe pasaportat. Shpesh i renditur si aeroporti më i mirë në botë dhe gjithashtu një nga më të ngarkuarit, Aeroporti Changi i Singaporit u shërben më shumë se 100 linjave ajrore që fluturojnë në 400 qytete në rreth 100 vende dhe territore në mbarë botën.