Health & Beauty Lifestyle Tech

Nëse jeni nga ata persona që dërgoni mesazhe përgjumësh atëherë jeni në artikullin e duhur!

Shumë prej nesh e mbajnë celularin pranë krevatit kur flenë gjumë, madje disa edhe nën jastëk. Ndërsa mund të na duket e pakonceptueshme të flemë pa telefonat tanë pranë, efektet e këqija që shoqëruesi i netëve tona duket se po shkakton në shëndetin dhe mirëqenien tonë, kanë filluar të bëhen të pakapërcyeshme.

Jo vetëm që rrezatimi nga telefoni është toksik për shëndetin tuaj, por vetë drita që lëshon na ndikon në më shumë mënyra përveç se na mban zgjuar pak më vonë se zakonisht. Ne tani jemi të përfshirë në mënyrë aktive në ‘dërgimin e mesazheve në gjumë’ njëri-tjetrit. Është e ngjashme me “të folurit në gjumë”, por është më e rrezikshme se ajo, pasi mund të shkaktojë probleme më serioze si pagjumësia.

Çfarë është dërgimi i mesazheve në gjumë? Problemi i përdorimit të telefonit tuaj për t’i dërguar mesazhe një personi tjetër edhe kur jeni gjysmë ose plotësisht në gjumë është shumë real. Pra, në thelb, njerëzit që kanë zakon të mbajnë telefonat e tyre pranë, mund të dërgojnë mesazhe pa hapur as sytë, në gjendjen e tyre të nënndërgjegjeshme. Leximi ose përgjigjja ndaj mesazheve me tekst, është një çrregullim i vërtetë i gjumit, po aq serioz sa ecja në gjumë.

Kjo ndodh kur truri ynë mësohet aq shumë me ne duke përdorur telefona gjatë gjithë kohës, saqë mund të dallojë nevojën për t’iu përgjigjur një njoftimi edhe kur jemi në të vërtetë duke fjetur. Gjithçka që ju nevojitet është një tingull njoftimi dhe zgjoheni. Dërgimi i mesazheve në gjumë, së bashku me ecjen në gjumë dhe seksin në gjumë, është pjesë e parasomnisë, e cila ndodh kur pjesa e trurit tonë qëndron aktiv edhe në gjendjen e pavetëdijes.

Mund të mos duket problematike kur e dëgjon, por ajo që ndodh në të vërtetë është që të bën të paaftë të kujtosh gjithçka që ndodhi mëngjesin tjetër. Pra, truri juaj në mënyrë të pandërgjegjshme bën gjëra ndërkohë që ju flini pa zakonin tuaj të ‘të qenit në telefon’, gjë që është mjaft problematike. Pse dhe si ndodh? Kur flemë, truri ynë gjithashtu merr periudhën e tij të pushimit, por pjesa e trurit që është përgjegjëse për krijimin e kujtimeve është e ndryshme nga pjesa përgjegjëse për aftësitë motorike.

Ndërsa gjëndra e kujtesës fle, pjesa tjetër e trurit qëndron zgjuar në mënyrë të pandërgjegjshme. Kur një tingull njoftimi aktivizon shqisat tuaja, truri vepron mbi të dhe i sinjalizon trupit që të zgjohet gjithashtu dhe në këtë rast, t’i përgjigjet mesazhit. Kjo është gjithashtu arsyeja pse shumë njerëz janë në gjendje të kryejnë lëvizje si ecja, të folurit apo edhe ngarje kur janë në gjumë dhe nuk kanë asnjë ide se çfarë ndodhi kur zgjohen në të vërtetë.

Për gjumë cilësor dhe pa shqetësime, siguroni këto disa zakone të dhomës së gjumit:

1.Mbajeni telefonin larg jastëkut tuaj. Nëse mundeni, mbajeni larg dhomës së gjumit.

2.Vendosini pa zë njoftimet që ju vijnë nga telefoni.

3.Mundohuni të hiqni çdo pajisje teknologjike nga dhoma.

Ndërkaq, përherë e më shumë po shohin nëpër rrugë dhe ambiente publike njerëz që ecin duke parë celularin, jo me kokën drejt. Prindër e fëmijë duket sikur janë në garë se kush qëndron më shumë në celular.