Food & Drink

Njerëzit po shokohen nga mënyra se si bëhet djathi parmixhano!

Është një ditë e keqe për të qenë një vegjetarian që e do djathin… Rezulton se një nga djathrat më të dashur dhe më ikonë, Parmixhani, është bërë në të vërtetë duke përdorur mullëz kafshësh. Nëse nuk jeni të sigurt se çfarë është, përgatitni stomakun tuaj ndërsa ne e zbërthejmë atë për ju. Kujdes: kjo mund t’ju bëjë të ndiheni pak të shqetësuar.

Fakti pak i njohur se si bëhet parmixhani

Djathi parmixhano është bërë me mullëz shtazore, e cila është një enzimë që vjen nga rreshtimi i katërt i stomakut të kafshëve, zakonisht viçat, dhitë dhe qengjat. Kafsha zakonisht vritet gjatë procesit. Më pas merret mullëza dhe thahet në mënyrë që të bëhet e fortë. Më pas, kur është koha për të bërë djathin, mullëza rihidrohet në ujë. Ky lëng më pas i shtohet qumështit i cili më pas përzihet për të bërë djathë. Mullëza është përbërësi që ndihmon në thyerjen e grimcave të ngurta në qumësht larg nga përmbajtja e ujit në mënyrë që të formohet një masë e fortë, duke lejuar formimin e gjizës.

Nuk dua më kurrë djathë në jetën time.

Zbulimi ka ngjallur një debat në internet, me disa që shprehin tronditje se ata kanë konsumuar një përbërës që rrjedh nga stomaku i kafshëve. Një postim i njohur në Twitter që tërhoqi vëmendjen për këtë çështje thoshte:

Sot, kur kuptova se djathi parmixhano është bërë nga stomaku i foshnjës së lopës dhe unë mund të qaj. Thjesht do të më duhet të bëhem plotësisht vegan në këtë pikë. E tmerrshme! Pse po hamë fëmijë si specie.

Një tjetër tha:

Uau nuk e kisha dëgjuar kurrë këtë! Qumështi është me të vërtetë i frikshëm. Kjo është vërtet e pakëndshme. Nuk dua më kurrë djathë në jetën time.

Mos u mërzisni! Ka alternativa!

Pra, çfarë duhet të bëjë një që e adhuron djathin? Nëse e gjithë mullëza e kafshëve nuk ju shkon mirë, por nuk jeni gati të hiqni dorë nga djathi krejtësisht, mos kini frikë sepse ka opsione të tjera natyrale dhe më etike në dispozicion. Fatmirësisht, teknologjia moderne ka lejuar që të zhvillohet mullëza jo shtazore, me disa marka djathi që përdorin mullëz që rrjedh nga bimët. Disa djathëbërës përdorin edhe mullëzën mikrobiale, e cila vjen nga bakteret dhe kërpudhat.

Sigurisht, ju gjithashtu mund të kërkoni alternativa të djathit me bazë bimore, të tilla si djathrat vegan. Por mjerisht, djathi parmixhano bëhet gjithmonë me mullëz kafshësh, sepse djathrat nga një vend specifik duhet të ndjekin një recetë të qëndrueshme në mënyrë që të përdorin emrin. Sipas Shoqatës Vegjetariane, djathi parmixhan gjithmonë duhet të përdorë mullëz kafshësh.