Art & Kulturë

Piktura e Kandinsky e gjetur nga trashëgimtarët e viktimave të Holokaustit vendos rekord në ankand!

Piktura e modernistit rus Wassily Kandinsky që dikur i përkiste viktimave të Holokaustit nazist, është shitur për 37.2 milionë paund (44.55 milionë dollarë) në Sotheby’s në Londër. Pjesë e ankandit të mbrëmjes moderne dhe bashkëkohore të shtëpisë së ankandeve të mërkurën, “Murnau mit Kirche II” (“Murnau me Kishën II”; 1910), ishte shitja më e shtrenjtë e natës, si dhe një rekord i ri ankandi për artistin.
Një rekord i mëparshëm botëror për një vepër të Kandinsky u vendos në vitin 2017 me shitjen e “Bild mit weissen Linien” për 33 milionë paund (39.7 milionë dollarë), tha shtëpia e ankandit për CNN.

Periudha Murnau e Kandinsky erdhi për të përcaktuar artin abstrakt për brezat e ardhshëm. Shfaqja e një pikture kaq të rëndësishme, një nga të fundit të kësaj periudhe dhe shkalla e mbetur në duar private, është një moment i madh për tregun dhe për koleksionistët.

Kandinsky jetonte me të dashurin e tij Gabriele Münter dhe miqtë e tjerë artistë në Murnau, Bavari, kur pikturoi “Murnau mit Kirche II”, frymëzuar nga peizazhi lokal gjatë një udhëtimi me çiklizëm. Vetë Münter shkroi një mbishkrim në barelën e pikturës. Piktura ka një histori të gjatë. Ajo u shit në ankand si pronë nga koleksioni i koleksionistëve të shquar nga Berlini, bashkëshortja Johanna Margarete dhe Siegbert Stern, pasi më në fund iu rikthye trashëgimtarëve të mbijetuar të familjes vitin e kaluar nga Van Abbemuseum në Eindhoven, Holandë.

Fotografitë e familjes Stern përshkruajnë Kandinsky të varur në dhomën e ngrënies së shtëpisë së tyre familjare, Villa Stern në Potsdam. Por pas ngritjes së nazistëve në vitin 1933 dhe vdekjes së burrit të saj dy vjet më vonë, Johanna Margarete iku në Holandë dhe u shpall pa shtetësi. Sipas dokumenteve familjare, Kandinsky, mes veprave të tjera, u dërgua në Holandë dhe supozohej se i kishte kaluar një tregtari që plaçkiste pasuritë hebraike në vendin e pushtuar, përpara dëbimit dhe vdekjes së Johanna Margarete në Aushvic në 1944, tha katalogu i Sotheby’s. . Më vonë u shit në Van Abbemuseum nga një tregtar tjetër në 1951.

Rikthimi i pikturës më në fund i ka lejuar njerëzit të rizbulojnë vendin e Sterns dhe koleksionin e tyre në mjedisin vezullues kulturor të Berlinit të viteve 1920. Të ardhurat e shitjes do të ndahen midis 13 pasardhësve të Stern të mbijetuar dhe gjithashtu do të financojnë kërkime të mëtejshme për të gjurmuar koleksionin e gjerë të artit të familjes së tyre.