Health & Beauty Lifestyle

Thuajini “lamtumirë” dentistit me këto këshilla për kujdesin dentar!

Dihet tashmë që për shumicën prej nesh, apo pjesën dërrmuese të njerëzve anembanë botës, vizita te dentisti është një bezdi e detyrueshme, ndërkohë që në disa raste, shndërrohet në një makth të vërtetë, por edhe një problem i madh ekonomik.

Dhëmbët e shëndetshëm janë një gur themeli i shëndetit të mirë në përgjithësi dhe për një arsye të mirë. Jo vetëm që nuk mund të hani mirë pa to, por ato janë gjithashtu të nevojshme për të folur siç duhet.

Smalti i dhëmbëve është substanca më e fortë në të gjithë trupin tuaj dhe paragjykimi i dhëmbëve është, për fat të keq, shumë i vërtetë. Mësoni si t’i jepni përparësi dhëmbëve tuaj duke patur parasysh këto gjëra më poshtë:

1. Shtoni qumësht në kafen dhe çajin tuaj

Për t’i mbajtur dhëmbët tuaj të duken të ndritshëm, para së gjithash duhet t’i kushtoni vëmendje asaj që po vendosni në gojën tuaj. Ngjyrosja e smaltit vjen nga vetitë kimike të ushqimeve. Ushqimet acidike njollosen sepse dëmtojnë smaltin, dhe ushqimet me nivele të larta të taninave, si kafeja ose çaji, njollosen sepse ndryshon pH e gojës.

Balanconi pH e gojës tuaj duke ngrënë diçka neutrale dhe të pasur me kalcium pasi keni ngrënë ushqime acidike. Shtoni qumësht në kafen ose çajin tuaj për të dobësuar aciditetin e tij dhe shtoni më shumë djathë në ushqimet me salcë domateje. Kazeina, një proteinë e përmbajtur në qumësht, zvogëlon veçanërisht njollën e dhëmbëve.

2. Hani pak ananas.

Ananasi është ushqimi i vetëm që përmban bromelain, i cili është i shkëlqyer në mbrojtjen e smaltit dhe njollat degraduese në dhëmbë. Gjithashtu zvogëlon dhimbjen dhe ënjtjen e mishrave të dhëmbëve për shkak të vetive të tij anti-inflamatore.

3. Mos i zbardhni dhëmbët.

Në kundërshtim me atë që industria e bukurisë do t’ju bëjë të besoni, dhëmbët tuaj nuk supozohet të jenë të bardhë. Gjithashtu, jo të gjithë dhëmbët kanë të njëjtën ngjyrë. Zbardhja e dhëmbëve dobëson smaltin tuaj dhe pasi smalti të jetë zhdukur, ai nuk do të kthehet. Pra, është më mirë të shmangni pastën e dhëmbëve zbardhuese sepse është shumë gërryese dhe do të dëmtojë dhëmbët tuaj. Në vend të kësaj, përdorni pastë dhëmbësh me fluor. Fluori është një nga komponentët më me ndikim në higjenën tonë orale dhe në 30 vitet e fundit, ka zvogëluar numrin e rasteve tek njerëzit, duke parandaluar prishjen e dhëmbëve.

4. Lani dhëmbët para se të flini.

Larja e dhëmbëve 2 herë në ditë është e rëndësishme, por në rast se mund ta bëni vetëm një herë, bëjeni para se të flini. Fjetja është kur nuk gëlltisni diçka dhe prodhimi i pështymës tuaj është i ngadalshëm, kështu që grumbullimi i pllakës në dhëmbët tuaj qëndron i ndenjur dhe shkakton telashe. Mund të çojë në tharjen e gojës dhe rritjen e rrezikut të dëmtimit të dhëmbëve. Koha e rekomanduar për larjen e dhëmbëve është 2 minuta.

5. Kruajeni gjuhën.

Gjuha është një rezervuar i baktereve dhe kur nuk kontrollohet, mund të çojë në erën e keqe të gojës dhe probleme më serioze. Ngjyrosja e bardhë nuk është arsye për panik, është vetëm një përzierje e qelizave të vdekura dhe mbeturinave të ushqimit dhe mund të hiqet lehtësisht me larje. Përdorni një furçë ose blini një kruajtëse të gjuhës dhe filloni pastrimin nga pjesa e pasme e gjuhës. Mos anashkaloni skajet dhe anët. Shpëlajeni më pas për të hequr bakteret e mbetura.

6. Përdorni një pip kur pini.

Ajo që pini ndikon në dhëmbët tuaj, por edhe mënyra se si e pini atë gjithashtu. Metoda juaj e konsumimit të pijeve gjithashtu mund të ndikojë në shëndetin tuaj oral. Pirja e gllënjkave të gjata dhe mbajtja e lëngut në gojën tuaj mund të kontribuojë në njollosjen e dhëmbëve sepse ato i ekspozojnë dhëmbët ndaj sheqerit dhe acideve. Në këtë mënyrë, pijet me sheqer në kanaçe janë më të këqijat për sa i përket kësaj. Përdorimi i pipave është mënyra më e sigurt dhe më e shëndetshme për të pirë. Ndihmon për të parandaluar njollën dhe prishjen e dhëmbëve.