Botë e Çuditshme

Zbulohet në fund të detit një varrezë dhe spital i shekullit të 19-të!

Një zbulim mbresëlënës është bërë nga arkeologët në Florida, në një ishull të fundosur pranë Parkut Kombëtar Dry Tortugas. Studiuesit gjetën një varrezë dhe një spital të shekullit të 19-të në fund të detit. Kjo është varreza e Fort Jefferson Post, sipas arkeologëve, ndërsa spitali është përdorur për të trajtuar pacientët me ethe midis viteve 1890 dhe 1900.

Varrezat, një ish-fortesë ushtarake amerikane, u përdorën si burg për kriminelët gjatë dhe pas Luftës Civile. Nga viti 1888 deri në vitin 1900 funksionoi si spital për Shërbimin Detar. Edhe pse aktualisht është identifikuar vetëm një varr, të dhënat historike tregojnë se dhjetëra njerëz, kryesisht ushtarë amerikanë që shërbenin në Fort Jefferson, mund të jenë varrosur atje.

Sondazhi u krye në gusht 2022 dhe sipas tij një nga këta shtetas, John Greer, u punësua si punëtor në fortesë dhe vdiq atje më 5 nëntor 1861. Josh Marano, arkeolog detar për Parqet Kombëtare të Floridës Jugore tha se:

Ndërsa pjesa më e madhe e historisë së Fort Jefferson fokusohet në vetë fortesën dhe disa nga të burgosurit e saj famëkeq, ne duam të tregojmë historitë e skllevërve, grave, fëmijëve dhe punëtorëve.

Vihet re se vendi specifik funksiononte si fortesë për ushtarakët, të burgosurit, skllevërit, inxhinierët, personelin ndihmës dhe punëtorët. Sëmundjet infektive vdekjeprurëse, veçanërisht ethet të shkaktuara nga mushkonjat, vranë shumë njerëz gjatë viteve 1860 dhe 1870.