Food & Drink Health & Beauty Lifestyle

E konsumojmë për të na dhënë energji, por a ka vërtet këtë efekt kafeja?!

Stimuluesi kryesor në kafe është kafeina. Dhe mënyra kryesore se si funksionon kafeina është duke ndryshuar mënyrën se si qelizat në trurin tonë ndërveprojnë me një përbërës të quajtur Adenozina.

Adenozina është pjesë e sistemit që rregullon ciklin tonë të gjumit dhe zgjimit dhe një pjesë e arsyes pse nivelet e larta të aktivitetit çojnë në lodhje. Ndërsa merremi me aktivitetet tona të përditshme, nivelet e adenozinës rriten sepse lirohet si nënprodukt pasi energjia përdoret në qelizat tona.

Adenozina lidhet me receptorin e saj (pjesë të qelizave që marrin sinjale) që u thotë qelizave të ngadalësojnë, duke na bërë të ndihemi të përgjumur. Kjo është arsyeja pse ndiheni të lodhur pas një dite aktiviteti.

Ndërsa jemi duke fjetur, përdorimi i energjisë bie duke ulur nivelet e adenozinës ndërsa kthehet në forma të tjera. Nëse ende ndiheni të përgjumur kur zgjoheni, kafeina mund t’ju ndihmojë, për një farë kohe. Ajo funksionon duke u lidhur me receptorin e adenozinës, të cilën mund ta bëjë sepse është një formë e ngjashme.

Në vend të kësaj, ajo thjesht mbush njollat dhe ndalon adenozinën të lidhet atje. Kjo është ajo që largon ndjenjën e përgjumjes. Kafeina gjithashtu mund të rrisë nivelet e kortizolit, një hormon stresi që mund t’ju bëjë të ndiheni më vigjilentë.

Kjo mund të nënkuptojë se kafeina ndihet më efektive në mëngjes, sepse tashmë keni një rritje natyrale të kortizolit kur zgjoheni. Ndikimi i një filxhani kafeje menjëherë pasi ngriheni nga shtrati mund të mos duket aq i fuqishëm.

Një spërkatje qumështi mund t’i japë kafesë suaj një efekt mjaft pozitiv në shëndet, thonë shkencëtarët. Kafeja e zezë është e mbushur me polifenole që mund të parandalojnë dëmtimin e qelizave dhe t’ju ndihmojnë të jetoni më gjatë. Dhe proteinat nga qumështi mund të lidhen me antioksidantët dhe të ndihmojnë trupin të thithë më shumë prej tyre.