Health & Beauty Lifestyle

Ekspertët ngrenë alarmin, ja pse duhet të hiqni dorë nga kjo lloj praktike diete!

Nuk ka një qasje të vetme për shëndetin që të pranohet nga të gjithë, por shkenca dhe studimet shkencore mund të na japin një shenjë se gjëra të tilla si dietat mund të mos jenë aq të mira për ne sa duken në fillim dhe agjërimi me ndërprerje i njohur si ‘intermittent fasting’ është stili më i fundit i të ushqyerit që ka marrë një goditje.

‘Intermittent fasting’ është praktikë e ngrënies së kufizuar dhe vjen me disa rregulla, të cilat mund të përfshijnë agjërimin në mëngjes ose zgjedhjen e konsumimit të ushqimit vetëm gjatë orëve të caktuara të ditës. Një studim i fundit me 20,000 të rritur amerikanë për diku midis 7 dhe 18 vjetësh gjeti një statistikë befasuese në lidhje me njerëzit që praktikojnë rregullin e të ngrënit 16:8, i cili përfshin agjërimin për 16 orë çdo ditë: Ata që kufizuan orët e tyre të ngrënies në një kornizë kohore prej vetëm tetë orësh në ditë kishin më shumë gjasa të vdisnin nga sëmundjet kardiovaskulare sesa ata që i shpërndanin vaktet e tyre nga 12 deri në 16 orë në ditë. Dhe ata përballeshin me një rrezik 91% më të lartë të vdekjes.

Studimi zbuloi gjithashtu se ata që i shpërndanin vaktet e tyre në më shumë se 16 orë të ditës kishin një rrezik më të ulët të vdekjes nga kanceri tek njerëzit me kancer. Christopher D. Gardner, PhD, FAHA. Dr. Gardner vuri në dukje se ka detaje të tjera të mundshme që duhen vlerësuar më tej, si “cilësia e lëndëve ushqyese të dietave tipike për nëngrupet e ndryshme të pjesëmarrësve” dhe se në përgjithësi kjo duhet të jetë një pikënisje për të studiuar më tej ‘intermittent fasting’.

Në përgjithësi, ky studim sugjeron se ngrënia e kufizuar me kohë mund të ketë përfitime afatshkurtra, por efekte negative afatgjata.