Food & Drink Health & Beauty Lifestyle

Gjysmë filxhani me boronica çdo ditë dhe thuajini ‘lamtumirë’ demencës!

Konsumimi i vetëm gjysmë filxhani me boronica në ditë në fund të të 50-ave mund të ndihmojë në parandalimin e demencës, zbulon një studim i ri. Studiuesit në Universitetin e Cincinnati gjurmuan 13 të rritur obezë me rënie të butë të kujtesës, të cilët hëngrën manaferrat për tre muaj dhe gjetën një përmirësim të ndjeshëm në kujtesën e tyre krahasuar me të tjerët që nuk kishin konsumuar fruta.

Ekipi sugjeroi se manaferrat mund të kenë një efekt mbrojtës sepse ato përmbajnë anthocyanine, një lloj flavonoid që mund të zvogëlojë inflamacionin. Por ata pranuan se ishte e vështirë të përcaktohej nëse boronicat kishin shkaktuar përmirësimin sepse studimi ishte vëzhgues që do të thotë se nuk mund të dallonte nëse rezultati ishte për shkak të faktorëve të tjerë dhe kishte një madhësi të vogël kampioni.

Ata shtuan se:

Në përmbledhje, ky studim tregoi se plotësimi i boronicës ka përfitime neurokognitive te individët e moshës së mesme me rezistencë ndaj insulinës dhe rrezik të lartë për skizofreni në të ardhmen.

Ndërkaq, nëse vuani nga presioni i lartë i gjakut, duhet të dini se ushqimet me natrium të lartë prishin ekuilibrin e ujit të trupit dhe ushtrojnë presion në enët e gjakut, gjë që nga ana tjetër pengon rrjedhjen e qetë të gjakut. Nga ana tjetër, mbajtja e një diete miqësore me presionin e gjakut mund të ndihmojë në mbajtjen e presionit të gjakut brenda një diapazoni të shëndetshëm.

Një artikull i tillë që duhet të përfshini në dietën tuaj duhet të jetë lëngu i freskët i shegës. Omegranat janë të pasura me lëndë ushqyese si folati dhe vitamina C, dhe kanë efekte anti-inflamatore. Lëngu i shegës përmban antioksidantë në nivele më të larta se shumë lëngje frutash të tjera, gati tre herë më të larta se ato në çajin jeshil ose verën e kuqe.