Health & Beauty

Hiqni dorë menjëherë nga përdorimi i cigareve elektronike nëse jeni shtatzënë, ja çfarë thonë ekspertët!

Përdorimi i çdo nikotine në shtatzëni mund të dëmtojë fëmijën tuaj, thonë ekspertët. Nënat e ardhshme që përdorin çamçakëz ose duhan mund të kenë një rrezik më të lartë të “vdekjes së papritur të foshnjës” tek fëmijët e tyre. Ndërsa rreziqet e pirjes së duhanit gjatë shtatzënisë janë të njohura mirë, hulumtimet sugjerojnë se produktet zëvendësuese nuk janë gjithashtu pa rrezik.

Shkencëtarët suedezë gjurmuan më shumë se 2 milionë foshnja gjatë 20 viteve për të parë se si nikotina ndikoi tek ata. Dr Anna Gunnerbeck, nga Instituti Karolinska, tha:

Duke pasur parasysh popullaritetin në rritje të cigareve elektronike, gratë duhet të informohen për rrezikun e mundshëm për fetuset dhe foshnjat.

Rreth 3.2 milionë njerëz në Mbretërinë e Bashkuar përdorin cigare elektronike, me zyrtarë të shqetësuar për rritjen e përdorimit tek adoleshentët. Hulumtimet sugjerojnë se cigaret elektronike janë dukshëm më pak të rrezikshme për shëndetin e njerëzve sesa cigaret e zakonshme, duke reduktuar rreziqet e sëmundjeve vdekjeprurëse si kanceri dhe sëmundjet e zemrës.

Provat aktuale sugjerojnë gjithashtu se ato janë shumë më pak të dëmshme gjatë shtatzënisë sesa pirja e duhanit, me NHS që këshillon se ato janë “shumë më të sigurta për ju dhe fëmijën tuaj”. Cigaret elektronike nuk përmbajnë katran ose monoksid karboni, të cilat janë veçanërisht të dëmshme për foshnjat në zhvillim. Megjithatë, ndikimi i tyre i plotë nuk dihet ende për shkak të risive të tyre relative në treg. Terapi të tjera zëvendësuese të nikotinës mund të përshkruhen nga mjekët e përgjithshëm për të ndihmuar gratë shtatzëna të lënë duhanin gjatë shtatzënisë.

Studimi i fundit, i publikuar në Pediatric Research, shqyrtoi ndikimin e nikotinës në mënyrë specifike në shëndetin e foshnjave. Studiuesit anketuan nënat që lindën nga viti 1999 deri në vitin 2019 në Suedi për të parë nëse pinin duhan apo përdornin snus, një produkt duhani i vendosur në mishrat e dhëmbëve. Snusi suedez është i lartë në nikotinë, por nuk digjet si cigaret, kështu që konsiderohet i ngjashëm me avullimin dhe produktet e tjera të nikotinës, thanë studiuesit.

Ata e referuan këtë nëse fëmija i tyre vdiq kur ishte në mitër apo nga Sindroma e Vdekjes së Papritur të Foshnjave (SIDS) , vdekja e papritur e një foshnjeje në dukje të shëndetshme. Foshnjat kishin tre herë më shumë gjasa të vdisnin nëse nënat e tyre përdornin secilin produkt. Studiuesit thanë se gjetjet sugjerojnë se të gjitha produktet e nikotinës mund të përbëjnë një rrezik. Dr Gunnerbeck tha:

Studimi ynë tregon se nikotina është një faktor rreziku i vdekjes së papritur të foshnjave, kështu që ne konkludojmë se të gjitha llojet e produkteve të nikotinës duhet të shmangen gjatë shtatzënisë.”

Ajo tha për “The Sun”:

 Është e vërtetë që ne kemi studiuar vetëm duhanin dhe thithjen suedeze. Snufi suedez, ndryshe nga ai amerikan përmban nivele shumë të larta të nikotinës, por jo produkte djegieje dhe nivele shumë të ulëta të nitrozaminave. Substanca e përbashkët mes cigareve dhe nuhatjes suedeze është nikotina. Studimet e kafshëve të nikotinës prenatale, kanë treguar rezultate të ngjashme me studimet e foshnjave të nënave duhanpirëse, kjo është arsyeja pse nikotina besohet të jetë e përfshirë në mekanizëm.

Por aktivistët këmbëngulin se gratë që pinë duhan nuk duhet të heqin dorë nga produktet zëvendësuese të nikotinës kur përpiqen të lënë duhanin gjatë shtatzënisë. Hazel Cheeseman, nga Action on Smoking and Health, tha për The Sun:

Pirja e duhanit në shtatzëni është një rrezik i njohur për vdekjen e papritur të foshnjave. Prova të mëtejshme që snus mund të përbëjë rrezik për foshnjat janë shqetësuese. Megjithatë, nënat që përdorin terapi zëvendësuese të nikotinës ose vapa për të lënë duhanin gjatë shtatzënisë duhet të sigurohen se kjo nuk do të thotë se këto produkte janë të dëmshme.