Health & Beauty

Ilaçet për humbje peshe gjithashtu mund të çojnë në dobësimin e muskujve. A është kjo një gjë e keqe?!

Ilaçet për humbje peshe janë rritur në popullaritet vitin e kaluar, duke ndihmuar disa të humbin sasi dramatike të peshës, por jo e gjithë kjo peshë është yndyrë. Një pjesë e tyre është në fakt masë e dobët, e cila është gjithçka në trup që nuk është yndyrë, duke përfshirë kockat, organet dhe, më e rëndësishmja, muskujt.

Kur shikojmë uljen e peshës nga çdo ndërhyrje, rreth një e treta e peshës që humbim ka tendencë të jetë masë e dobët dhe kjo mund të jetë problematike. Kjo humbje e masës së ligët në përgjithësi vjen nga muskujt. Masa e ligët është më e shëndetshme dhe shoqërohet me metabolizëm më të mirë, kështu që kur humbim masën e dobët, mund të humbasim një pjesë të atij funksioni.

Sa më shumë masë muskulore të ketë një person, aq më i mirë është shkalla e metabolizmit në pushim ose numri i kalorive që një person djeg në pushim. Kur një person humbet masën muskulore, shkalla metabolike e pushimit gjithashtu zvogëlohet.

Nëse mund të ruani masën tuaj muskulore, mund të keni humbje më të qëndrueshme në peshë, sepse shkalla juaj metabolike nuk do të reduktohet. Dy medikamente në veçanti kanë marrë hov për humbje peshe: semaglutide dhe tirzepatide. Semaglutide është ilaçi që gjendet në Ozempic dhe Wegovy të Novo Nordisk. Tirzepatide është droga në Mounjaro të Eli Lilly. Ilaçet funksionojnë në mënyra paksa të ndryshme, por të dyja shtypin oreksin, duke bërë që njerëzit të konsumojnë më pak kalori. Humbja e peshës ka efekte komplekse në trup, veçanërisht në fazat fillestare. Sa më shumë peshë të humbasë një person gjatë një periudhe të shkurtër kohe, aq më shumë masë muskulore do të humbasë përveç yndyrës.

Kur trupi nuk merr aq shumë energji nga ushqimi, ai tërhiqet nga rezervat e energjisë së ruajtur si yndyra dhe muskujt, duke filluar kryesisht nga yndyra. Ndërsa është normale që një pjesë e kësaj energjie shtesë të tërhiqet nga muskujt, trupit mund t’i duhet të tërheqë më shumë energji nga muskujt nëse një person po humbet shpejt një sasi të konsiderueshme të peshës, si 5 deri në 10 paund në javë në vend të rreth 2 paund.

Kjo është arsyeja pse ne përpiqemi të theksojmë humbjen e ngadaltë dhe të qëndrueshme të peshës në vend të humbjes së shpejtë të peshës, ku ju keni më shumë gjasa të tërhiqeni nga rezervat tuaja të energjisë. Është gjithashtu një funksion i asaj se sa poshtë shkoni. Sapo të hyni në gamën e shëndetshme të BMI-së, ka më shumë gjasa të tërhiqeni nga dyqanet e dobëta.