Health & Beauty

Me rritjen e popullaritetit të marrjes së medikamenteve për humbje peshe, vjen edhe kjo pasojë e tmerrshme…

Ndërsa medikamentet si Wegovy dhe Ozempic rriten në popullaritet për humbjen e peshës, kilogramët nuk janë e vetmja gjë që njerëzit raportojnë se humbasin: Grupet e mediave sociale për njerëzit që marrin medikamente përfshijnë gjithashtu postime për humbjen e flokëve. Dr. Susan Massick, një dermatologe në Universitetin Shtetëror të Ohajos, e cila ka parë pacientë që kanë humbur flokët pas operacionit për humbje peshe, tha:

Ajo që është me të vërtetë e habitshme për njerëzit është se nuk ka simptoma të lëkurës së kokës. Nuk dhemb, nuk ka kruajtje, por ju mund të kaloni duart nëpër flokë dhe keni një grusht flokësh. Mund të jetë vërtet shqetësuese ta shohësh këtë. Semaglutide, e njohur më mirë me emrat e markave Ozempic dhe Wegovy  dhe tirzepatide, të shitura me emrin e markës Mounjaro, fillimisht ishin të destinuara për njerëzit me diabet të tipit 2. Por medikamentet shpesh përshkruhen edhe për humbje peshe. 

Edhe pse rënia e flokëve është një efekt anësor tronditës, Dr. Vijaya Surampudi, ndihmësdrejtoreshë e programit të menaxhimit të peshës në UCLA në Los Angeles, tha se është relativisht e pazakontë mes njerëzve që marrin ilaçe. Humbja e flokëve nuk renditet si një efekt anësor i Ozempic, por në provat klinike për Wegovy, 3% e njerëzve raportuan humbje të flokëve, krahasuar me 1% të njerëzve që morën një placebo.

Prodhuesi i barnave Tirzepatide, Eli Lilly, tha në një deklaratë se rënia e flokëve e parë në provat klinike ishte përgjithësisht jetëshkurtër. “Rënia e flokëve është një efekt anësor që është shoqëruar me humbje të konsiderueshme në peshë në shumë prova të mëparshme klinike për trajtimin e obezitetit”, thuhet në deklaratë. Novo Nordisk, prodhuesi i Ozempic dhe Wegovy, nuk iu përgjigj një kërkese për koment. Ilaçet funksionojnë duke synuar receptorët në trup që janë të përfshirë në prodhimin e insulinës dhe rregullimin e tretjes. Asnjëra nuk ka lidhje me rritjen e flokëve.

Rënia e flokëve nuk ka të ngjarë të lidhet me ilaçet, por ka më shumë të ngjarë të lidhet me humbjen e peshës që është rezultat i këtyre barnave.