Shkencëtarët japin më shumë detaje rreth implantit të trurit i cili mundësoi përsëri ecjen e një të paralizuari!

Një burrë i paralizuar ka mundur të ecë thjesht duke menduar për këtë falë implanteve elektronike të trurit, një fillim mjekësor që ai thotë se i ka ndryshuar jetën. Gert-Jan Oskam, një holandez 40-vjeçar, u paralizua në një aksident me biçikletë 12 vjet më parë.

Implantet elektronike i transmetojnë me valë mendimet e tij te këmbët dhe këmbët nëpërmjet një implanti të dytë në shtyllën kurrizore. Sistemi është ende në një fazë eksperimentale, por një organizatë bamirëse kryesore në Mbretërinë e Bashkuar e quajti atë “shumë inkurajues”. Oskam tha për BBC:

Ndihem si një fëmijë i vogël, duke mësuar të eci përsëri. Tani mund të qëndroj dhe të ngjis shkallët. Ka qenë një udhëtim i gjatë, por tani mund të ngrihem në këmbë dhe të pi një birrë me shokun tim. Është një kënaqësi që shumë njerëz nuk e kuptojnë.

Zhvillimi, i botuar në revistën Nature, u drejtua nga studiues zviceranë. Prof Jocelyne Bloch, e Universitetit të Lozanës, e cila është neurokirurgu që kreu operacionin delikat për të futur implantet, theksoi se sistemi ishte ende në një fazë kërkimi bazë dhe ishte shumë vite larg nga të qenit i disponueshëm për pacientët e paralizuar.

Por ajo i tha BBC News se ishte qëllimi i ekipit për ta nxjerrë atë nga laboratori dhe në klinikë sa më shpejt të jetë e mundur. Bloch shpjegon:

Gjëja e rëndësishme për ne nuk është vetëm të kemi një provë shkencore, por përfundimisht t’u japim më shumë akses më shumë njerëzve me lëndime të shtyllës kurrizore, të cilët janë mësuar të dëgjojnë nga mjekët se duhet të mësohen me faktin se nuk do të lëvizin më kurrë. 

Harvey Sihota është shefi ekzekutiv i organizatës bamirëse në Mbretërinë e Bashkuar Spinal Research, e cila nuk ishte e përfshirë në hulumtim. Ai tha se megjithëse kishte një rrugë të gjatë për të bërë përpara se teknologjia të ishte përgjithësisht e disponueshme, ai e përshkroi zhvillimin si “shumë inkurajues”. Sihota thotë:

Ndërsa ka ende shumë për të përmirësuar me këto teknologji, ky është një tjetër hap emocionues në udhërrëfyesin për neuroteknologjinë dhe rolin e saj në rivendosjen e funksionit dhe pavarësisë së komunitetit tonë të dëmtimit të palcës kurrizore.

Operacioni për të rivendosur lëvizjen e Gert-Jan-it u krye në korrik 2021. Prof Bloch preu dy vrima rrethore në secilën anë të kafkës së tij, me diametër 5 cm, mbi rajonet e trurit të përfshira në kontrollin e lëvizjes. Ajo më pas futi dy implante në formë disku që transmetojnë sinjalet e trurit në dy sensorë të bashkangjitur në një helmetë në kokën e tij.

Ekipi zviceran zhvilloi një algoritëm që i përkthen këto sinjale në udhëzime për të lëvizur muskujt e këmbës dhe këmbës nëpërmjet një implanti të dytë të futur rreth palcës kurrizore të Gert-Jan – të cilin Prof Bloch e lidhi në mënyrë të ndërlikuar me mbaresat nervore që lidhen me ecjen.