Bota Tech

Mos ndoshta TikTok-ut i ka ardhur fundi?!

Një anëtar i Komisionit Federal të Komunikimeve po i bën thirrje Apple dhe Google për të hequr TikTok nga aplikacionet AppStore dhe PlayStore, duke përmendur shqetësimet e sigurisë kombëtare që rrethojnë kompaninë mëmë me bazë në Kinë të TikTok, ByteDance.

Në një letër të datës 24 qershor drejtuar CEO-ve të Apple (AAPL (AAPL)) dhe Google (GOOGL (GOOGL)), komisioneri i FCC Brendan Carr e përshkroi ByteDance si “i ngarkuar” qeverisë kineze dhe “i kërkohet me ligj të pajtohet me kërkesat e mbikëqyrjes.” Duke cituar një raport të fundit të BuzzFeed News se stafi kinez i ByteDance kishte akses në të dhënat e përdoruesve të TikTok në SHBA në shumë raste, Carr tha se akuzat treguan se si TikTok është “jashtë në përputhje me politikat që të dyja kompanitë tuaja kërkojnë që çdo aplikacion t’u përmbahet”.

Apple dhe Google nuk iu përgjigjën menjëherë një kërkese për koment. Në një deklaratë, TikTok e quajti raportin e BuzzFeed “mashtrues”.

Ashtu si shumë kompani globale, TikTok ka ekipe inxhinierike në mbarë botën. Ne përdorim kontrollet e aksesit si kriptimi dhe monitorimi i sigurisë për të siguruar të dhënat e përdoruesve dhe procesi i miratimit të aksesit mbikëqyret nga ekipi ynë i sigurisë me bazë në SHBA. TikTok ka pohuar vazhdimisht se inxhinierët tanë në vende jashtë SHBA, përfshirë Kinën, mund të jepen qasja në të dhënat e përdoruesve të SHBA-së sipas nevojës nën ato kontrolle të rrepta.

Në një deklaratë, Buzzfeed News tha se

Qëndron kategorikisht prapa raportimit tonë se të dhënat e përdoruesve në SHBA u aksesuan nga punonjësit e TikTok me bazë në Kinë shumë më shpesh sesa dihej më parë, dhe ne jemi të lumtur që TikTok madje e konfirmoi këtë në deklaratën e vet.

Për vite me radhë, zyrtarët amerikanë kanë shprehur shqetësime se qasja e qeverisë kineze në të dhënat ose komunikimet e përdoruesve amerikanë mund të rrezikojë sigurinë kombëtare. Por nëse lutja e Carr do të funksionojë është e pasigurt. FCC nuk luan asnjë rol në rregullimin e shërbimeve të bazuara në internet, siç janë aplikacionet dhe përpjekjet e mëparshme të qeverisë amerikane për të ndaluar TikTok nga dyqanet e aplikacioneve amerikane kanë dështuar mes sfidave gjyqësore.