Health & Beauty Lifestyle

Mosha kur njerëzit kanë më shumë probleme me stresin dhe depresionin!

Njerëzit në të 40-at dhe të 50-at raportojnë më shumë probleme të shëndetit mendor, rritje të stresit, presionit dhe më pak kënaqësi nga jeta sesa të rriturit më të rinj ose më të vjetër. Prandaj, kriza e moshës së mesme është shumë reale dhe ekziston, thonë ekonomistët nga Britania, SHBA dhe Singapori në një studim të publikuar nga Byroja Kombëtare e Kërkimeve Ekonomike (NBER).

Sipas mediave të huaja, njerëzit në të 40-at dhe 50-at e tyre janë gjetur të kenë kohën më të keqe dhe më stresuese të jetës së tyre, pavarësisht nga fakti se të ardhurat e tyre mund të rriten. Gjithashtu, krijimi i familjes duket se nuk ndikon në situatë pasi të njëjtën krizë përjetojnë si ata që kanë fëmijë ashtu edhe ata që nuk kanë krijuar familje. Një shpjegim i mundshëm i studiuesve është se fenomeni është për shkak të faktit se njerëzit e moshës së mesme mendojnë se kanë dështuar në qëllimet e tyre të jetës.

Mosha e mesme është një kohë kur njerëzit kanë më shumë gjasa të vrasin veten, të kenë probleme me gjumin, kanë depresion klinik, kanë probleme me përqendrimin, harrojnë gjërat, ndihen nën presion në punë, vuajnë nga dhimbje koke torturuese dhe bëhen të varur nga alkooli.

Njerëzit e moshës së mesme kanë dy herë më shumë gjasa të përjetojnë depresion sesa ata mbi 60 dhe nën 25 vjeç. Rreziku i vetëvrasjes u pikas në rreth 50 vjeç tek burrat dhe pak më herët tek gratë. Ndërkaq, mjekët amerikanë duhet të kontrollojnë rregullisht të gjithë të rriturit nën moshën 65-vjeçare, për të kuptuar nëse vuajnë nga ankthi, ka propozuar Task-forca për shërbime parandaluese në Shtetet e Bashkuara.

Kjo është hera e parë që është rekomanduar diçka e tillë për të rriturit pa simptoma. Ne të gjithë ndihemi të trishtuar dhe të dëshpëruar në një moment të caktuar! Shumica e njerëzve zgjedhin të trajtojnë ndjenja të tilla duke ngrënë shumë dhe duke shkatërruar shëndetin e tyre dhe pastaj pendohen më vonë. Nëse mendoni se ëmbëlsira të ngarkuara me sheqer mund të sigurojë rehati maksimale në atë kohë, mund të dëmtojë mirëqenien tuaj.