Art & Kulturë

Muzeu zbulon një qen të vogël të fshehur në pikturën e hershme të Picasso-s!

Konservatorët në Muzeun Guggenheim në Nju Jork kanë zbuluar një qen të vogël të fshehur nën sipërfaqen e një pikture të Pablo Picasso. Imazhi i një qeni simpatik të veshur me një hark të kuq u zbulua nga ekspertët e muzeut gjatë një analize teknike të pikturës së artistit spanjoll “Le Moulin de la Galette” përpara një ekspozite të veprave të tij të hershme.

E hapur në Guggenheim të premten, shfaqja e re “Picasso i ri në Paris” përfshin 10 piktura dhe vizatime të bëra nga Picasso me mbërritjen e tij në kryeqytetin francez në vitin 1900. “Le Moulin de la Galette” përshkruan një skenë të gjallë në vendin titullar, një sallë e famshme vallëzimi pariziane që është pikturuar nga artistë të tjerë, duke përfshirë Pierre-Auguste Renoir. Shihen një det çiftesh duke kërcyer me kapele të bukura, të përpunuara me penelë të shpejtë, me tre figura të ulura në një tavolinë në plan të parë.

Por studimet përpara shfaqjes, të kryera nga Guggenheim në bashkëpunim me ekspertë nga Muzeu Metropolitan i Artit dhe Galeria Kombëtare e Arteve në Uashington, DC, zbuluan një të ftuar të katërt të gjallë në tryezë, të mbuluar nga një copë bojë e errët . Konservatorët ishin në gjendje të krijonin një imazh të asaj që fillimisht dukej qeni duke përdorur fluoreshencën me rreze X, një teknikë imazherike që përcakton elementet kimike në një pikturë, duke përfshirë pigmentet, sipas konservatores së lartë të pikturave të Guggenheim, Julie Barten.

Ishte interesante për mua që ai pikturoi me nxitim mbi këtë qen, i cili do të ishte një aspekt mjaft bindës i kompozimit. Do të kishte vjedhur shfaqjen, se mbulimi i qenit i lejon shikuesit “të shikojnë më me kujdes të gjitha këto figura të tjera të mrekullueshme në përbërje, të përjetojnë hapësirën në mënyra të ndryshme.

Muzeu vuri në dukje se qeni ka një ngjashmëri të ngushtë me një spaniel Cavalier King Charles. Megjithëse Barten nuk mund të thotë me siguri pse Picasso zgjodhi të hiqte qenin nga skena, ajo sugjeroi që piktori mund ta kishte konsideruar fytyrën e tij të gjallë dhe harkun “joshës” shumë shpërqendrues.