Lifestyle Love & Sex

Ndoshta mund t’ju duket e çuditshme por ju mund të parashikoni se sa e suksesshme do të jetë martesa juaj!

Që nga momenti kur thoni “Po”, një pyetje e vogël mund të shfaqet në mendjen tuaj: “A do t’ia dalim?” Kjo nuk do të thotë se keni dyshime. Të gjithë njohim çifte që janë të ndarë dhe të dhënat për divorcin nuk janë premtuese. Megjithatë, të sapomartuarit vazhdojnë të thonë gjëra të tilla si “dashuria e jetës sime” dhe të bëjnë betimet e dasmës që përfshijnë premtime për të dëgjuar, besuar dhe plotësuar nevojat e njëri-tjetrit.

Pavarësisht kësaj, jo çdo çift do të qëndrojë së bashku. Sidoqoftë, imagjinoni nëse mund të parashikoni nëse ju dhe partneri juaj do të jeni së bashku 10, 20 ose 30 vjet nga tani? Vitet e hulumtimit nga Emma Seppala dhe Kim Cameron, sugjerojnë se në fakt ekziston një parashikues kyç i marrëdhënieve të suksesshme që qëndron mbi të tjerët dhe është më i rëndësishëm se personaliteti, tërheqja ose paratë. Ajo quhet energji pozitive relacionale.

Siç shpjegon Dr.Seppala në një artikull për ‘Psychology Today’, energjia pozitive relacionale është energji që ndihmon në ngritjen dhe rigjallërimin e dikujt, i cili nga ana tjetër ndihmon në ngritjen dhe rigjallërimin e dikujt tjetër. Në marrëdhëniet afatgjata, është një cikël pozitiv që është treguar se forcon lidhjet. Dr.Seppala, Dr.Cameron dhe kolegët e tyre kryen disa studime në mjediset e punës për të eksploruar energji pozitive relacionale.

Në këto studime, ata u kërkuan pjesëmarrësve të përcaktojnë se cilët njerëz në rrjetet e tyre ishin më pozitivët dhe frymëzuesit. Studiuesit gjithashtu pyetën pjesëmarrësit për kolegët e tjerë dhe i kërkuan t’i përgjigjen kësaj pyetjeje:

Kur ndërveproj me këtë person çfarë ndodh me energjinë time?

Nga kjo studiuesit përcaktuan se cilët anëtarë të organizatës kishin energjinë më të madhe pozitive relacionale. Ata i quajtën këta njerëz “energjizues pozitivë”. Hulumtuesit përcaktuan gjithashtu ndikimin e energjizuesve pozitivë, ata ndihmuan në prodhimin e niveleve më të larta të angazhimit në punë dhe ndjenjave të mirëqenies. Marrëdhëniet e punës zgjatën më shumë dhe u bënë më të shëndetshme për shkak të energjisë pozitive të marrëdhënieve.

Ky hulumtim mund të zbatohet edhe për çiftet e martuara. Dr.Seppala shpjegon se energjia pozitive relacionale lidhet me suksesin e marrëdhënies sepse i lë partnerët të ndihen të frymëzuar dhe më të lidhur. Si të kuptoni nëse partneri juaj është një energjik pozitiv? Këtu është një test i thjeshtë që mund të bëni për të parë nëse partneri juaj është ai që Dr.Seppala dhe Dr.Cameron e quajnë një energjizues pozitiv.

Kur ndërveproni me partnerin tuaj, çfarë ndodh me energjinë tuaj? A ndiheni të gjallëruar, të entuziazmuar dhe në harmoni me njëri-tjetrin? Apo ndiheni të demoralizuar dhe të pafrymëzuar? Vlerësojeni energjinë tuaj në një shkallë nga një deri në pesë, ku njëra është shumë e paenergijzuar dhe pesë është tepër energjike. Kjo do t’ju japë një ide më të mirë nëse marrëdhënia juaj ndihet emocionalisht e pashëndetshme, e shëndetshme por me nevojë për përmirësim, apo shumë e shëndetshme.