Health & Beauty Lifestyle

Njihuni me disa nga përfitimet shëndetësore të Agjërimit!

Periudha e agjërimit festohet nga miliona njerëz në mbarë botën. Ramazani është muaji i nëntë i kalendarit islamik. Ajo shënohet nga një periudhë agjërimi prej 29 deri në 30 ditë, e cila përkujton profetin islamik Muhamed që vizitohet nga engjëlli Xhibriel/Gabriel dhe zbulon themelet e Kuranit. Ajo festohet në mbarë botën me muslimanët e rritur që u kërkohet, me disa përjashtime, të mos konsumojnë asnjë ushqim apo pije nga lindja e diellit deri në perëndim të diellit.

Agjërimi, gjithashtu ka shumë dobi shëndetësore. Agjërimi rregullon reagimin e trupit ndaj hormonit insulinë, i cili kontrollon sheqerin në gjak. Kur sheqeri në gjak rregullohet, zvogëlon rrezikun e shtimit në peshë dhe diabetit, dy faktorë rreziku për sëmundjet kardiovaskulare dhe probleme të tjera shëndetësore të lidhura me zemrën.

Shkëputja e vakteve rutinë i jep trupit kohë për t’u fokusuar në funksione të tjera të rëndësishme, duke përfshirë parandalimin e sëmundjeve. Disa studime kanë zbuluar se agjërimi zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të tilla si sëmundjet e zemrës, skleroza e shumëfishtë dhe artriti reumatoid.

Studimet tregon se agjërimi mund të ndihmojë në humbjen e yndyrës dhe të përmirësojë lipidet e gjakut. Studime të tjera tregojnë se agjërimi rrit aftësinë e metabolizmit për të djegur yndyrën, për të ruajtur masën muskulore dhe për të përmirësuar përbërjen e trupit te njerëzit me mbipeshë.

Një nga përfitimet e agjërimit është se ai mund të shkaktojë një proces të quajtur autofagji, sistemi i riciklimit qelizor të trupit tuaj. Duke vepruar si një lloj kontrolli i cilësisë për qelizat tuaja, autofagjia i lejon trupit të shpërbëjë dhe ripërdorë pjesët e vjetra të qelizave në mënyrë që ato të funksionojnë në mënyrë më efikase. Ky është një lloj pastrimi i trupit.

Trupi shpëton nga qelizat e mutuara që shkaktojnë Alzheimer, Parkinson ose kancer. Meqenëse trupi nuk kryen aktivitete të tilla si tretja, ai fokusohet në aktivitete të ndryshme. Një prej tyre është aftësitë e të mësuarit, perceptimit dhe kujtesës. Trupi i uritur gjen më shumë kohë për këto, gjë që rrit nivelin e perceptimit dhe kujtesës së personit.