Health & Beauty

Agjërimi i Ramazanit dhe rreziqet, gjithçka që duhet të dini!

Ramazani, periudha e agjërimit që festohet nga miliona njerëz në mbarë botën, pritet të nisë javën e ardhshme. Ndërsa muslimanët përgatiten për një nga ngjarjet më të rëndësishme në kalendarin islamik, ne hedhim një vështrim në ndikimet shëndetësore të Ramazanit. Ramazani është muaji i nëntë i kalendarit islamik. Ajo shënohet nga një periudhë agjërimi prej 29 deri në 30 ditë, e cila përkujton profetin islamik Muhamed që vizitohet nga engjëlli Xhibriel/Gabriel dhe zbulon themelet e Kuranit.

Ajo festohet në mbarë botën me muslimanët e rritur që u kërkohet, me disa përjashtime, të mos konsumojnë asnjë ushqim apo pije nga lindja e diellit deri në perëndim të diellit. Në vend të kësaj, ata hanë dhe pinë para agimit në një vakt të quajtur syfyr dhe përsëri në një vakt pas perëndimit të diellit të quajtur iftar.

Pirja e duhanit është gjithashtu e ndaluar gjatë orëve të ditës në Ramazan. Ideja shpirtërore që qëndron pas agjërimit është se ai i lejon muslimanët të empatizojnë ata me më pak fat, si dhe të studiojnë Kuranin dhe të përmirësojnë marrëdhëniet e tyre me Allahun. Një aspekt tjetër i Ramazanit është se shpërblimet shpirtërore janë shumëfishuar gjatë këtij muaji.

Kjo do të thotë se aktivitetet si sharjet, gënjeshtra, grindjet dhe grindjet, dhe seksi gjithashtu dekurajohen gjatë Ramazanit, ndërsa bamirësia ndaj të tjerëve inkurajohet.

A përjashtohen disa muslimanë nga agjërimi?

Po, përgjithësisht përjashtohen ata që mund të pësojnë pasoja negative shëndetësore nga agjërimi. Këto grupe përfshijnë të moshuarit, të dobëtit, ata që janë të sëmurë ose që trajtohen për një gjendje mjekësore, gratë shtatzëna dhe me menstruacione, si dhe ata që ushqehen me gji. Fëmijët që nuk e kanë arritur pubertetin, si dhe të gjithë muslimanët që udhëtojnë larg shtëpisë, në përgjithësi janë të përjashtuar gjithashtu nga agjërimi.

Njerëzit që humbasin agjërimin për shkak të një arsyeje të përkohshme, të tilla si menstruacionet ose sëmundjet e shkurtra, inkurajohen të kompensojnë agjërimin në një kohë të ndryshme të vitit. Për ata që nuk janë në gjendje të plotësojnë agjërimin, në vend të kësaj inkurajohet një donacion bamirësie për të ndihmuar në ushqimin e të varfërve.

Agjërimi ka përfitimin e dukshëm të reduktimit, në teori, të numrit të kalorive të konsumuara, të cilat mund t’ju ndihmojnë të humbni peshë. Megjithatë, nëse një person humbet peshë apo jo varet nga ajo që ha gjatë vakteve para agimit dhe pas perëndimit të diellit. Nëse një person zgjedh ushqime të rënda kalorike për të prishur agjërimin e tij çdo ditë, ai nuk do të humbasë peshë pavarësisht se nuk ha apo pi gjatë ditës.

Kjo është arsyeja pse muslimanëve u rekomandohet të hanë një vakt normal të ekuilibruar, duke paraqitur një shumëllojshmëri të grupeve kryesore ushqimore për syfyr dhe iftar. Për disa njerëz obezë ose mbipeshë, ndryshimi i dietës së tyre të rregullt mund të çojë në humbje peshe gjatë Ramazanit. Megjithatë, nëse nuk bëjnë ndryshime në zakonet e tyre të të ngrënit për pjesën tjetër të vitit, pesha do të kthehet.

Agjërimi me ndërprerje, i cili ka një ngjashmëri sipërfaqësore me agjërimin e Ramazanit në atë që ithtarët i anashkalojnë vaktet për orë të tëra në ditë, është lidhur me përfitimet kundër plakjes nga disa studime, megjithëse kjo është e diskutueshme. Disa studime të vogla kanë gjetur se agjërimi i Ramazanit ul nivelet e kolesterolit dhe rrit sistemin imunitar, por të tjerat nuk gjetën asnjë efekt të dukshëm.

Ndërsa mjekimi oral mund të konsiderohet si prishje e agjërimit, njerëzit që janë të sëmurë rëndë përjashtohen nga agjërimi. Përveç kësaj, shumë regjime mjekimi mund të ndryshohen në mënyrë që pilulat të merren si pjesë e syfyrit dhe iftarit. Megjithatë, kushdo që ka shqetësime duhet të konsultohet me mjekun e përgjithshëm ose mjekun e tij përpara se të vendosë të mos marrë mjekimin e tij.

Disa profesionistë mjekësorë i këshillojnë pacientët e tyre që të shtyjnë agjërimin deri në dimër, kur orët e ditës, dhe rrjedhimisht periudha e agjërimit, janë më të shkurtra për të zvogëluar ndikimin në shëndetin e tyre nëse ata ende dëshirojnë të agjërojnë. Një nga kushtet shëndetësore për të cilën padyshim duhet të jeni të vetëdijshëm është diabeti dhe ndikimi që agjërimi mund të ketë në nivelet e sheqerit në gjak.