Food & Drink Lifestyle

Nuk mund t’u thuash jo ëmbëlsirave?! Mund të jetë një shenjë e varësisë ndaj ushqimit!

Të hash shumë ëmbëlsira ose ushqime të kripura mund të duket si diçka nga e cila do të rriteshe, por një pjesë e konsiderueshme e të rriturve mbi 50 vjeç thonë se nuk mund t’u thonë jo ushqimeve shumë të përpunuara, sipas një sondazhi të publikuar nga Instituti i Universitetit të Miçiganit për politikat e kujdesit shëndetësor dhe inovacionit.

Sipas sondazhit, rreth 1 në 8 të rritur mbi 50 vjeç shfaqin shenja të varësisë ndaj ushqimit. Studiuesit shikuan përgjigjet e më shumë se 2,000 të rriturve të moshave 50 deri në 80 vjeç. Më shumë gra sesa burra plotësuan kriteret për përkufizimin e varësisë nga sondazhi. Ata që thanë se ishin mbipeshë, të vetmuar ose me shëndet fizik ose mendor mjaft të dobët, kishin gjithashtu më shumë gjasa se të tjerët të plotësonin kriteret e varësisë.

Sondazhi u fokusua në ushqimet shumë të përpunuara si ëmbëlsirat, ushqimet me niseshte si buka e bardhë, ushqimet e kripura, ushqimet e yndyrshme dhe pijet me sheqer, por gjithashtu u kërkoi pjesëmarrësve të merrnin parasysh çdo ushqim me të cilin kishin probleme në 12 muajt e fundit.

Ashley Gearhardt, një profesoreshë e asociuar në departamentin e psikologjisë dhe ekipi i saj, përdorën pyetje nga shkalla e varësisë ushqimore për të matur nëse të rriturit e moshuar po përjetonin këtë varësi. Ata thanë se ka të ngjarë që disa ushqime të futen në të njëjtat qarqe të trurit që e bëjnë një person të ndihet mirë kur përdor një substancë abuzimi. Gjithashtu, ajo shtoi:

Është e ndërlikuar kur flasim për ushqimet në mënyra të ngjashme me mënyrën se si mendojmë për substancat e abuzimit. Ne nuk mund të abstenojmë plotësisht nga të ngrënit.

Ndërsa raporti thekson faktin se disa njerëz e kanë të vështirë të kontrollojnë veten me ushqime të caktuara, ideja që njerëzit mund të bëhen të varur nga ushqimi është disi e diskutueshme dhe nuk pranohet si diagnozë në këtë kohë. Në doktor pohoi se sheh një ndryshim të madh midis paaftësisë së një personi për të ndaluar së ngrëni biskota dhe mosqenies në gjendje t’i rezistojë tërheqjes së drogave të paligjshme.  Varësia nga ushqimi konsiderohet të jetë teorike dhe jo shkencë e themeluar.