Lifestyle

Problemet më të zakonshme të prindërve të rinj…

Personat që bëhen prindër për herë të parë mund të ndiejnë se po bëjnë gjithçka gabim. Në fakt, shumë prindër përballen me vështirësi kur në familje vjen një pjesëtar i ri. Në fund të fundit, nuk ka një udhëzues për ata që bëhen prindër për herë të parë dhe si pasojë ata duhet të përballen me shumë sfida. Prandaj, është e zakonshme që të shfaqen problemet.

Ata mund të mendojnë se janë të vetmit me këto lloj dyshimesh. Sidoqoftë, një kërkim i thjeshtë në internet do t’i bëjë ata të kuptojnë se nuk është kështu. Për më tepër, shumica e pyetjeve mbi temën e prindërimit janë bërë shumë herë më parë.

Jeta e prindërve të rinj

Shpesh, ata që do të kenë ose tashmë kanë një fëmijë të parë, përjetojnë shqetësime serioze emocionale. Spitali Clínic de Barcelona (Spanjë) kreu një studim që tregoi se një në pesë nëna do të vuante nga një çrregullim psikologjik perinatal. Në mënyrë të ngjashme, hulumtime të tjera kanë treguar se prindërit e rinj priren të vuajnë nga nivele të larta ankthi dhe stresi.

E gjithë kjo ndodh sepse ardhja e një fëmije përfaqëson një ndryshim drastik dhe të përhershëm në jetën e tyre. Në këtë kuptim, secili çift është i ndryshëm, siç janë fëmijët, kështu që të gjithë përballen me sfida të ndryshme. Sidoqoftë, ka disa situata të zakonshme që i kalojnë të gjithë dhe e bëjnë prindërimin mjaft të komplikuar.

Për fat të mirë, duke qenë se këto janë dukuri të shpeshta, ato tashmë janë studiuar mirë dhe në shumë raste zgjidhjet janë gjetur.

Problemet e zakonshme të prindërve të rinj

Shoqëria shpesh ushqen një ideal, se në prindërim gjithçka është një gëzim. Kjo krijon një problem për prindërit sepse në realitet, rritja e fëmijëve krijon shqetësime, stres dhe emocione të tjera që kanë një ndikim negativ. Si rezultat, prindërit e rinj mund të ndihen fajtorë sepse ndihen të mbingarkuar ose të lodhur.

Sidoqoftë, kjo nuk përcakton aftësitë e tyre si prindër. Në fakt, është e rëndësishme që ata të mbajnë mend se janë qenie njerëzore, jo makina të palodhshme që nuk kanë nevojë të flenë apo hanë. Në fakt, ata janë shumë më fleksibël sesa një makinë pasi nuk janë të programuar. Për më tepër, ndjenjat dhe nevojat e tyre meritojnë të kenë një vend në procesin e prindërimit.

Probleme me gjumin

Mungesa e gjumit është një nga problemet më të shpeshta në mesin e atyre që sapo kanë lindur fëmijën e tyre të parë. Richter et al (2019) zhvilluan një hetim për të studiuar kohëzgjatjen e gjumit dhe kënaqësinë para, gjatë dhe pas shtatzënisë. Ata arritën në përfundimin se prindërit nuk i rifitojnë nivelet e tyre normale të gjumit deri në gjashtë vjet pas lindjes. Ndonjëherë, mungesa e gjumit lidhet me akumulimin e përgjegjësive dhe herë të tjera me ankthin. Sido që të jetë, lindja e foshnjës së parë ka një ndikim të rëndësishëm në cilësinë e gjumit.

Mungesa e intimitetit në çift

Për shkak të të gjitha përgjegjësive që vijnë me një fëmijë, prindërit e rinj shpesh lënë mënjanë privatësinë e tyre. Sidoqoftë, me kalimin e kohës, kjo mund të prodhojë fërkime të caktuara në çift. Për këtë arsye, ajo duhet të trajtohet. Në vitin 2019, kompania Leesa kreu një sondazh për të vlerësuar cilësinë e marrëdhënieve seksuale tek prindërit. Ata zbuluan se 46% e të anketuarve raportuan një rënie të kënaqësisë në jetën e tyre seksuale pas lindjes së foshnjës.

Pabarazia në shpërndarjen e përgjegjësive

Kur vjen një fëmijë, detyrat dhe përgjegjësitë shumëfishohen. Fatkeqësisht, çiftet shpesh kanë probleme të ndajnë në mënyrë të barabartë detyrimet e tyre. Për më tepër, shpesh ndodh që njëri partner të mos ketë kohë të mjaftueshme për të parë se çfarë duhet të bëjë tjetri gjatë një dite. Kjo mund të përfundojë në një debat me secilin partner që ndjen se ka marrëveshjen më të keqe. Duhet të theksohet se kjo është një situatë e zakonshme midis atyre që bëhen prindër për herë të parë. Kjo është kryesisht për shkak të mungesës së përvojës. Prandaj, me kalimin e kohës, shumë nga këto konflikte priren të zgjidhen.

Frika nga dështimi

Përgjegjësia e kujdesit për një të porsalindur rrit nivelet e stresit dhe ankthit tek të gjithë prindërit, por veçanërisht te prindërit për herë të parë. Për shkak të kësaj, shumë njerëz kanë një frikë të vazhdueshme për të bërë gabime dhe madje edhe për të mos qenë prindër. Si pasojë, vetëvlerësimi i tyre zvogëlohet. Në disa raste, këto lloj mendimesh lidhen me pritjet e rreme për prindërimin. Në fakt, ndonjëherë, prindërit e rinj besojnë se çdo gabim i vogël që ata bëjnë mund të dëmtojë seriozisht fëmijën e tyre.

Dallimet në stilet e prindërimit

Prindërit shpesh nuk bien dakord se si duhet të rriten fëmijët. Në të vërtetë, secili mund të ketë ide të ndryshme rreth asaj që duhet ose nuk duhet bërë dhe kjo mund të krijojë debate. Në të njëjtën linjë, situata mund të përkeqësohet edhe më shumë kur përfshihen palët e treta si gjyshërit ose të tjerët.