Botë e Çuditshme

Shkencëtarët krijojnë flakët e para diellore brenda një laboratori!

Sipas një artikulli të botuar në “Nature Astronomy”, një laborator kërkimor në Institutin e Teknologjisë në Kaliforni (Caltech) arriti të krijojë flakën e vet diellore që është mjaft e vogël për t’u futur brenda një kuti drekë. Në studimin e publikuar më 6 prill, ekipi i Caltech shkarkoi energjinë elektrike nga një palë elektroda brenda një dhome të magnetizuar dhe të mbushur me gaz. Gazi i jonizuar më pas krijoi një varg plazme midis dy elektrodave dhe u përmbajt brenda fushës magnetike të dhomës përpara se të rrëzohej dhe të lëshonte një mini flakë nga jashtë.

Nëse preni një copë litar, do të shihni se ajo përbëhet nga gërsheta të fijeve individuale. Ndani ato fije individuale dhe do të shihni se ato janë gërsheta të fijeve edhe më të vogla, e kështu me radhë. Llaket e plazmës duket se funksionojnë në të njëjtën mënyrë.

Flakët diellore që lindin në sipërfaqen e diellit, formohen përgjatë fushës magnetike që krijohet nga graviteti i Diellit dhe që shpesh nxirret nga sipërfaqja e diellit. Flakët dihet gjithashtu se prodhojnë nxjerrje të masës koronale (CME) të cilat gjenerojnë re të plazmës së magnetizuar me lëvizje të shpejtë, grimca me energji të lartë dhe rrezatim elektromagnetik që mund të ndikojnë shumë në Tokë nëse përplasen me planetin. Sipas studiuesve, ata arritën të zbulojnë një rritje të lehtë të tensionit që imiton atë të një shpërthimi të kuq diellor.

Kjo nuk është hera e parë që shkencëtarët tentojnë të rikrijojnë diellin. Në janar 2023, shkencëtarët në Universitetin e Kalifornisë, Los Anxhelos arritën të krijonin një diell në miniaturë që imitonte disa nga atributet e yllit. NASA tha:

Njerëzit ishin aq të interesuar në përpjekjen për të modeluar konvekcionin sferik me eksperimente laboratorike, saqë ata në fakt bënë një eksperiment në anijen hapësinore, sepse nuk mund të merrnin një fushë të forcës qendrore mjaftueshëm të fortë në tokë. Ajo që treguam është se sistemi ynë i tingullit të gjeneruar nga mikrovalët prodhoi gravitet aq të fortë sa që graviteti i Tokës nuk ishte një faktor. Ne nuk kemi nevojë të shkojmë më në hapësirë për të bërë këto eksperimente. Ekziston një përbindësh i padukshëm i lirë, që kalon nëpër hapësirën ndërgalaktike aq shpejt sa që nëse do të ishte në sistemin tonë diellor, mund të udhëtonte nga Toka në Hënë për 14 minuta. Vrima e zezë po rrjedh shumë shpejt për të marrë kohë për një meze të lehtë.