Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Health & Beauty Lifestyle

Si të parandaloni rënien e flokëve gjatë sezonit të vjeshtës…

Periudha e vjeshtës përfaqëson një moment delikat në të cilin rënia e flokëve arrin majat më të larta të vitit. Dermatologia Chiara Bonatti shpjegon se:

Ne kalojmë nga humbja e 50-100 qimeve në ditë në 150 qime në ditë.

Shkaqet nuk lidhen me ulje-ngritjet e temperaturës dhe as nuk janë pasojë e zakoneve të këqija të verës, siç besohet shpesh.

Gjatë ndryshimit të stinëve ka stres më të madh si fizikisht ashtu edhe mendërisht: ne jemi të ekspozuar ndaj më pak orëve të dritës dhe ritmet ndryshojnë, ne duhet të rifillojmë aktivitetet tona, të tilla si puna ose shkolla. Në këtë mënyrë rimëkëmbja mund të rrisë nivelin tonë të stresit dhe kjo gjithashtu mund të ketë pasoja tek flokët tanë. Gratë e vënë re këtë më shumë sepse kanë flokë më të gjatë. Tek burrat, gjatë ndërrimit të stinëve janë më të zakonshme disa lloje të dermatitit, të tilla si ‘seborrheic’. Lajmi i mirë është se ky është një problem i përkohshëm dhe mund të parandalohet duke ndjekur një dietë të pasur me vitamina, proteina dhe fibra. Për të pasur flokë të shëndetshëm dhe të rrjedhshëm është e dobishme të ndiqni një dietë të ekuilibruar, ku përfaqësohen të gjitha lëndët ushqyese, siç është dieta mesdhetare.

Pse ndodh rënia e flokëve gjatë sezonit të vjeshtës?

Gjethet bien dhe flokët gjithashtu bien. Periudha e vjeshtës paraqet një periudhë kalimi për disa aspekte. Bonatti shpjegon se:

Ekzistojnë dy elementë që duhen marrë parasysh. Le të mendojmë për faktin se në këtë periudhë kafshët hibernizojnë dhe shpenzojnë më pak energji, në të njëjtën mënyrë trupi i njeriut po përgatitet të përballet me dimrin dhe kjo mund të çojë në humbje fiziologjike të flokëve. Ndërsa orët e ditës zvogëlohen, ritmet tona cirkadiane gjithashtu ndryshojnë. Orët e errësirës rriten dhe prodhimi i melatoninës ndryshon, një hormon që rregullon ciklin tonë gjumë-zgjim dhe ndikon në mirëqenien e organizmit. Aspekti tjetër që duhet marrë në konsideratë është ai psikologjik: ideja e rifillimit të aktiviteteve të përditshme dhe të pasurit para nesh një vit të tërë pune ose studimi mund të jetë një faktor i madh stresi dhe mund të përkeqësojë gjendjen e mirëqenies të fizikut tonë. Stresi mund të shkaktojë humbje të shtuar të flokëve. Por gjëja e rëndësishme është të dini se është një fenomen i përkohshëm.

Por, cilat janë mjetet natyrore për të kufizuar humbjen e flokëve?

Për t’u marrë me rënien e flokëve në vjeshtë, dermatologia Chiara Bonatti hartoi një listë me pesë këshilla të dobishme për t’u ndjekur në këtë periudhë:

1.Mos u alarmoni

“Këshilla e parë është të mos shqetësoheni. Periudha e vjeshtës ka një fillim dhe një fund, është një rënie e përkohshme e flokëve që do të përfundojë sapo të rregullohemi me sezonin e ri dhe me ritmet tuaja të përditshme”.

2.Rëndësia e të ushqyerit

“Ne duhet të ndjekim një dietë të larmishme, të pasur me fruta, perime, proteina dhe madje edhe acide yndyrore të mira”.

3.Suplementet

“Nëse rënia është veçanërisht e madhe ne mund të përdorim suplemente, të tilla si ato të bazuara në biotinë. Gjëja e rëndësishme është që marrja të mos jetë e vazhdueshme dhe të përfshijë disa periudha pushimi. Rekomandohet marrja e tyre për tre muaj (mbani mend se shkalla e rritjes së flokëve është e ngadaltë dhe duhet të paktën një muaj para se të filloni të shihni ndonjë efekt) dhe pastaj ndalet për tre muaj të tjerë dhe vlerësohet situata nëse do të filloni përsëri. Nëse nuk shihni përmirësim është mirë të kontaktoni një dermatolog.

4.Zgjedhja e shampos

“Nuk ka shampo kundër rënies së flokëve. Mos harroni se shampo është në kontakt me lëkurën për disa sekonda, kështu që nuk mund të ndikojë në asnjë mënyrë në humbjen e flokëve. Megjithatë, ajo që mund të bëjmë është të zgjedhim një të përshtatshme për kokën tonë, siç bëjmë me një krem fytyre”.

5.Shmangia e ‘sulmit’ ndaj flokëve

“Nëse po humbasim shumë flokë duhet të përpiqemi të mos përdorim tharësen e flokëve, të shmangim përdorimin e pjastrës, të mos bëjmë gërsheta ose modele flokësh shumë të shtrënguar”.

6.Rëndësia e ushqimit, për parandalimin e rënies së flokëve

Për të minimizuar sa më shumë efektet e periudhës së vjeshtës dhe për të pasur flokë të shëndetshëm dhe të trashë, ushqimi është gjithashtu një ndihmë e çmuar.

“Ndjekja e një diete të pasur me fruta, perime dhe proteina, siç është dieta mesdhetare, është mënyra e vetme për të parandaluar humbjen e flokëve. Të gjitha lëndët ushqyese duhet të përfaqësohen mirë, në veçanti, vëmendje duhet t’i kushtohet hekurit, vitaminës B12 dhe vitaminës D dhe disa kripëra minerale si zinku dhe magnezi. Biotina, një proteinë që gjendet në qumësht, vezë dhe perime, është gjithashtu shumë e rëndësishme. Ndjekja e kësaj lloj diete është gjithashtu e dobishme për t’i bërë folikulat e flokëve më të fortë dhe më rezistentë”.