Health & Beauty

Si t’i largoni tartarët nga dhëmbët tuaj dhe si mund të parandaloni formimin e tyre!

Shumë bakterie mund të grumbullohen në dhëmbë nëse higjiena orale nuk është adekuate, duke përfshirë edhe shtresën e zezë, e njohur si tartar. Tartari është pllakë dentare e ngurtësuar që mund të formohet në dhëmbët tuaj, si sipër ashtu edhe poshtë vijës së mishrave të dhëmbëve. Gurët e dhëmbëve mund t’i largojë vetëm një dentist gjatë një pastrimi profesional dentar. Tartari përmban kryesisht baktere të vdekura që janë mineralizuar, të përziera me një sasi të vogël të proteinave të mineralizuara nga pështyma juaj.

Nëse keni filluar të zhvilloni gurë në dhëmbë, mund të vini re njolla të verdha, kafe ose të zeza, erë të keqe të gojës, gingiviti (mishra të kuq, të fryrë ose me gjakderdhje), një shtresë e fortë si kore në dhëmbët tuaj. Çfarë e shkakton gurin e gojës? Kur nuk e hiqni në mënyrë rutinore pllakën nga dhëmbët tuaj, ajo mund të kthehet në gur. Pra, guri i dhëmbëve zakonisht është rezultat i higjienës së dobët orale. Mënyra e vetme për të trajtuar gurët në mënyrë efektive është të vizitoni një dentist. Ata do të heqin gurin në mënyrë të sigurtë duke përdorur një kombinim instrumentesh speciale.

Për të shmangur çështje të tilla si kavitetet dhe sëmundjet e mishrave të dhëmbëve, është më mirë të ndaloni fillimisht formimin e gurëve. Për të ndihmuar në parandalimin e grumbullimit të gurëve në dhëmbët tuaj duhet të lani dhëmbët dy deri në tre herë në ditë, përdorni një furçë dhëmbësh me qime të buta dhe pastë dhëmbësh me fluor.

Më pas kaloni me një shpëlarje goje pa alkool dhe antibakterial dy herë në ditë. Kjo ndihmon në vrasjen e baktereve të gojës që shkaktojnë akumulimin e pllakave dhe gurëve. Shmangni duhanin dhe produktet e tjera të duhanit. Hulumtimet tregojnë se njerëzit që pinë duhan kanë një rrezik shumë më të lartë të zhvillimit të gurëve të dhëmbëve.

Karbohidratet e fermentueshme, si buka e bardhë, makaronat, patatet e skuqura dhe drithërat janë më të këqija se ëmbëlsirat kur bëhet fjalë për përkeqësimin e shëndetit të dhëmbëve. Ekspertja dentare Whitney DiFoggio tha se:

Arsyeja pse karbohidratet e fermentueshme janë kaq të dëmshme për dhëmbët është sepse ato shpërbëhen në mënyrë specifike në sheqerna ndërsa janë ende duke u përtypur në gojën tuaj.