Lifestyle

Studim: “Falë oksitocinës jemi më të kënaqur me jetën…”!

Njerëzit që çlirojnë më shumë oksitocinë neurokimike janë më të sjellshëm me të tjerët dhe priren të jenë më të kënaqur me jetën e tyre. Përveç kësaj, lirimi i oksitocinës rritet me moshën, duke treguar pse, mesatarisht, njerëzit janë më të kujdesshëm ndërsa rriten.

Njerëzit, truri i të cilëve lëshon më shumë oksitocinë neurokimike, janë më të sjellshëm me të tjerët dhe janë më të kënaqur me jetën e tyre.  Ky zbulimi i një studimi të ri, i publikuar në ‘Frontiers in Behavioral Neuroscience’. Autori Dr.Paul J Zak nga Universiteti Claremont Graduate tha se:

Gjetjet e studimit tonë janë në përputhje me shumë fe dhe filozofi, ku kënaqësia me jetën rritet duke ndihmuar të tjerët. Pjesëmarrësit në studimin tonë që lëshuan më shumë oksitocinë ishin më bujarë ndaj bamirësisë kur iu dha mundësia dhe kryen shumë sjellje të tjera ndihmëse. Ndryshimi i oksitocinës ishte gjithashtu i lidhur pozitivisht me ndjeshmërinë, pjesëmarrjen fetare dhe mirënjohjen e pjesëmarrësve. Njerëzit që lëshuan më shumë oksitocinë në eksperiment ishin jo vetëm më bujarë ndaj bamirësisë, por gjithashtu kryen shumë sjellje të tjera ndihmëse. Kjo është hera e parë që një ndryshim i dukshëm në oksitocinë është i lidhur me sjelljet prosociale të së kaluarës. Ne gjithashtu zbuluam se lirimi i oksitocinës rritej me moshën dhe lidhej pozitivisht me kënaqësinë nga jeta. Ndihma e sjelljeve përmirëson cilësinë e jetës dhe është në përputhje me shumë tradita dhe filozofi të besimit. Shërbimi ndaj të tjerëve duket se e nxit trurin të lëshojë më shumë oksitocinë në një sërë reagimesh pozitive të rritjes së ndjeshmërisë dhe mirënjohjes.

Asnjëherë nuk do të ketë lumturi për ata që nuk vlerësojnë çfarë kanë! Kështu thotë një prej shumë shprehjeve të mençura të Gautama Buddha, themeluesit të budizmit. Të gjithë duam të ndihemi të lumtur, të zgjohemi në mëngjes të buzëqeshur, me mendime mirënjohjeje në kokë e të jemi më aktivë por lumturia nuk sigurohet sa hap e mbyll sytë. Për të na duhet të praktikohemi çdo ditë, që ndjenjat për veten tonë e botën që na rrethon, të jenë sa më pozitive.