Health & Beauty Lifestyle

Studim/Sa e dëmton duhani shëndetin mendor?

Sipas disa studimeve, duhani shkakton një në 10 vdekje në mbarë botën. Një efekt anësor më pak i njohur i cigareve është dëmi që ato shkaktojnë në shëndetin tonë mendor. Megjithatë, shkalla e pirjes së duhanit tek njerëzit me probleme të shëndetit mendor është shumë më e lartë se pjesa tjetër e popullsisë. Të jetosh me një sëmundje mendore mund të jetë e vështirë dhe disa njerëz mund t’i drejtohen pirjes së duhanit si një mënyrë për të përballuar simptomat ose për të trajtuar ngjarje stresuese të jetës. Rreth 18 milionë njerëz me sëmundje mendore përdorin produkte të duhanit dhe të rriturit me sëmundje mendore përdorin cigare në shkallë më të lartë se ata pa sëmundje mendore.

Edhe pse mund të sigurojë lehtësim të përkohshëm nga disa simptoma, pirja e duhanit nuk është një zgjidhje e shëndetshme për menaxhimin e sëmundjeve mendore. Nikotina mund të ndryshojë gjendjen shpirtërore në një mënyrë që mbulon simptomat, gjë që përforcon rritjen e përdorimit të duhanit tek njerëzit me një gjendje të rënduar të shëndetit mendor.

Njerëzit me sëmundje mendore kanë katër herë më shumë gjasa të vdesin para kohe nëse pinë cigare. Sëmundjet e zemrës, kanceri dhe sëmundjet e mushkërive janë shkaqet kryesore të vdekjes për njerëzit me sëmundje mendore, prandaj është e rëndësishme të kuptoni se si duhani ndikon në rrezikun tuaj për këto sëmundje.

Efektet serioze shëndetësore të pirjes së duhanit përfshijnë:

  1. Rritja e rrezikut të sulmit në zemër, goditjes në tru dhe kancerit të mushkërive
  2. Kollë dhe gulçim
  3. Përkeqësimi i ankthit, stresit dhe depresionit
  4. Çështjet e shëndetit oral, duke përfshirë sëmundjen e mishrave të dhëmbëve dhe humbjen e dhëmbëve
  5. Ndërveprimet e mundshme me medikamente psikiatrike.

Pirja e duhanit mund të ulë efektivitetin e disa ilaçeve psikiatrike dhe mund t’ju duhet një dozë më e lartë për të arritur të njëjtin nivel përfitimi terapeutik. Gjithashtu sjell izolim social, stigma dhe vetë-imazhi negativ. Disa nga këto efekte të dëmshme zvogëlohen menjëherë kur ndaloni duhanin dhe përmirësimet shtohen me kalimin e kohës.