Food & Drink Health & Beauty Lifestyle

Studimi i ri pohon se nënat e reja duhet të hanë peshk të paktën 2 herë në javë!

Një studim i ri në Britani sugjeron se gratë shtatzëna duhet të hanë të paktën dy porcione peshk në javë. Paralajmërimet aktuale për të kufizuar marrjen e peshkut me përmbajtje të lartë merkuri shkaktojnë konfuzion dhe bëjnë që nënat e ardhshme ta shmangin totalisht atë. Kjo do të thotë se ato kanë më shumë gjasa të dëmtojnë zhvillimin e foshnjës së tyre duke i privuar nga lëndët ushqyese kryesore, si acidet yndyrore me zinxhir të gjatë, jodi, vitamina D dhe seleniumi.

Shkencëtarët nga Universiteti i Bristolit ekzaminuan të dhënat për 4,131 gra shtatzëna në Mbretërinë e Bashkuar, pasardhësit e të cilave u ndoqën gjatë gjithë fëmijërisë. Nivelet e merkurit u matën në gjakun e nënës dhe indin e kordonit të kërthizës. Analiza nuk gjeti asnjë lidhje negative midis niveleve më të larta të merkurit të nënës dhe zhvillimit njohës te foshnjat nëna e të cilëve hante peshk, me ekspertët që besonin se lëndët ushqyese në ushqim mbrojnë kundër metalit.

Për më tepër, foshnjat e lindura nga nënat që hanin peshk zakonisht kishin IQ më të lartë dhe performuan më mirë në testet e matematikës dhe shkencës. Faqja e internetit e NHS thotë se gratë shtatzëna duhet të hanë jo më shumë se dy porcione peshk me vaj dhe jo më shumë se dy pjesë ton në javë. Në revistën ‘NeuroToxicology’, bashkëautorja e studimit Dr.Caroline Taylor tha:

Ne zbuluam se niveli i merkurit të nënës gjatë shtatzënisë ka të ngjarë të mos ketë efekt negativ në zhvillimin e fëmijës, me kusht që nëna të hajë peshk. Nëse ajo nuk hante peshk, atëherë kishte disa prova që niveli i saj i merkurit mund të kishte një efekt të dëmshëm te fëmija.

Studimi u financua nga Këshilli i Kërkimeve Mjekësore në Mbretërinë e Bashkuar dhe UK Wellcome Trust. Me siguri shumë herë keni dëgjuar nga gjyshet ose nënat tuaja që kur të djeg stomaku në shtatzëni, kjo tregon se bebi do të lindë me shumë flokë. Por a është kjo e vërtetë? Shtatzënia është periudha më e bukur e shumë grave mirëpo me të ndodhin edhe shumë ndryshime të cilat nuk janë gjithmonë të këndshme. Njëra ndër to është edhe djegësira të cilën e ndiejnë një e treta e shtatzënave, për të cilën besojnë që është indikator që bebi do të jetë me shumë flokë.