Design

Ukraina zbulon kartëmonedhën e re për të shënuar një vit nga pushtimi i plotë i Rusisë!

Banka Qendrore e Ukrainës zbuloi një kartëmonedhë përkujtimore të enjten për të shënuar një vit nga fillimi i pushtimit të plotë të Rusisë, me njërën anë që përshkruan tre ushtarë që ngrinin flamurin kombëtar. Ana tjetër e kartëmonedhës 20 hryvnia (0,54 dollarë) përmban një imazh të dy duarve të lidhura me shirit, një aludim i dukshëm për krimet e supozuara të luftës që Kievi ka akuzuar forcat ruse për kryerjen e tyre në Ukrainë. Moska i ka mohuar akuzat. Andriy Pyshnyi, guvernator i Bankës Kombëtare të Ukrainës. gjatë një prezantimi në bankën qendrore në Kiev, u shpreh:

Për të shënuar përvjetorin e luftës, ne vendosëm të hedhim në treg një kartëmonedhë përkujtimore e cila do të përshkruajë në një copë letër të vogël një vit emocione, modele, përmbajtje dhe gjëra ikonike.

Banka qendrore ka punuar shumë që nga pushtimi më 24 shkurt të vitit të kaluar për të mbajtur ekonominë në këmbë dhe për të ruajtur stabilitetin. Verën e kaluar, ajo e lidhi hryvnia në 36.57 për dollarin dhe ka ndërhyrë rregullisht në tregun valutor për të mbështetur monedhën. Falë miliarda dollarëve ndihmë të huaj nga partnerët perëndimorë, rezervat e monedhës së fortë të Ukrainës janë rritur në afro 30 miliardë dollarë, pak më të larta se në fillim të luftës.

Ukraina ka vendosur gjithashtu sanksione ndaj institucioneve financiare ruse. Pyshnyi tha se kartëmonedha e re, e cila përmban karakteristika inovative sigurie, do të ketë një qarkullim prej 300,000. Zyrtarët e bankës qendrore thanë se u deshën rreth tetë muaj për të hartuar dhe prodhuar kartëmonedhën dhe banka planifikon një seri shënimesh përkujtimore për të siguruar një regjistrim vizual të luftës. Ata thanë se tashmë po planifikonin shënime të reja për të përkujtuar fitoren dhe rindërtimin e Ukrainës.

Gjatë këtij viti, ukrainasit e kanë kuptuar forcën e tyre, rëndësinë e tyre, aftësinë e tyre jo vetëm për të përballuar, por edhe për të fituar, për të fituar pa falur një krim të vetëm ushtarak, një shtëpi të vetme të shkatërruar. Kjo fitore do të jetë me një çmim shumë të lartë, por do të ndodhë dhe do të jetë e jona,