Sociale

Veçoria që na bën më tërheqës, sipas psikologëve

Edhe pse kur dëgjojmë fjalën “tërheqëse” mendojmë menjëherë për pamjen fizike, ka shumë më tepër karakteristika që na bëjnë tërheqës për të tjerët, ku njëra është më e rëndësishmja, sipas hulumtimeve.

Psikologët dhe ekspertët e shëndetit mendor besojnë se dhembshuria është karakteristika që i bën të tjerët “të magjepsur ” nga ne. Kur flasim për dhembshuri, nuk nënkuptojmë vetëm të ndjejmë keqardhje për dikë ose një situatë, por të zhvillojmë një lidhje të thellë me të tjerët, pa u fokusuar në atë se si duken, kush janë ose nga vijnë.

Në thelb, pasi ekspertët e dhembshurisë e perceptojnë lidhjen me tjetrin, interesin dhe mirëkuptimin që tregojmë, pa gjykuar. Përndryshe, ne e quajmë ndjeshmëri.

Dhembshuria: Tipari kryesor që duhet të zhvillojmë

Mendimi i mësipërm mbështetet edhe nga shkenca. Sipas një studimi të vitit 2019 nga Universiteti i Karolinës së Veriut, shfaqja e dhembshurisë dhe të qenit i sjellshëm na vendos lart në listën se sa të dëshirueshëm jemi në sytë e të tjerëve.

“Kjo ka kuptim”, thotë Eva C. Klohnen, një profesore e psikologjisë në Universitetin e Iowa-s. “Ne jemi të tërhequr biologjikisht nga njerëzit që tregojnë ndjeshmëri dhe dhembshuri. Të gjithë duam të na duan dhe kuptojmë. Ne po kërkojmë njerëz që na mundësojnë të ndihemi kështu.”

Një tjetër ndikim pozitiv i kësaj sjelljeje është se na bën të dukemi më të rinj. Si? Në mënyrë tipike, shënuesit e plakjes së ADN-së sonë ulen gjatë rrjedhës së jetës sonë. Gjatësia e tyre dhe sa shpejt zvogëlohet mund t’u japë shkencëtarëve të dhëna se sa vjeç është dikush, por edhe sa shpejt plaken.

Në studimin e vitit 2019, shkencëtarët krahasuan gjatësinë e shënuesve të ADN-së të njerëzve që meditonin për një sjellje më të mirë dhe më të qetë me ata që nuk e bënin këtë. Siç doli, treguesit e atyre që praktikonin një sjellje më të dhembshur nuk u ulën dhe nuk u tkurrën aspak, ndryshe nga të tjerët.

Studiuesit arritën gjithashtu në përfundimin se njerëzit që u fokusuan në ndjeshmëri gjithashtu treguan më shumë optimizëm, kishin ulur nivelet e stresit dhe ishin më pozitivë për jetën.

Si mund të arrini të tregoni më shumë dhembshuri dhe ndjeshmëri ? Ka disa hapa që mund të ndërmerrni për të treguar më shumë dhembshuri dhe për të ndryshuar mënyrën se si e shihni jetën:

Mendoni për një person që e doni shumë.

Lëreni dhembshurinë të “përqafojë” trupin tuaj. Ndjeni thellë ndjenjën e ngazëllimit që ju përshkon kur arrini të ruani qetësinë dhe qetësinë.

Mbushni hapësirën tuaj me dhembshuri. Lulet, mobiljet dhe dekorimet mund t’ju ndihmojnë të ndiheni më mirë. Shkruani një letër sikur po flisni me një të dashur, për çdo gjë që keni në mendje ose për një bisedë që keni bërë.
Përpiquni të vendosni veten në vendin e bashkëbiseduesit ose të një të huaji përpara se të gjykoni vendimet ose reagimet e tyre.